Sałatka z tylko 2 składników zrobi furorę w twojej kuchni.pixabay/Alexei_other

Zrobisz sałatkę z tylko 2 warzyw i zapomnisz o mizerii. Aromatyczny smak zawdzięcza cudownym dodatkom

Sałatka z jedynie dwóch warzyw może smakować doskonale, a nawet lepiej od popularnej mizerii. Letnie sałatki mają to do siebie, że zaledwie kilka składników z aromatycznym sosem czy dressingiem pozwala nam wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Tym razem polecamy przepis na obłędnie pyszny warzywny dodatek do obiadu.

Sałatka, która świetnie pasuje zarówno do codziennego obiadu, jak i wszelkich mięs z grilla, wcale nie musi być trudna w przygotowaniu. Niekiedy wystarczy jedynie umiejętnie przyprawić dwa warzywa, by smakowały wybornie. We wszelkich sosach i zalewach do sałatek nie bez przyczyny pojawia się ocet czy ostra paryka. Okazuje się, że uwielbiane teraz przez wszystkich smakoszy ogórki doskonale smakują z papryką i prostą octową zalewą.

Właśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowymWłaśnie oszukują wszystkich. Ważne ostrzeżenie dla klientów Biedronki przed przekrętem phishingowymCzytaj dalej

Sałatka z zaledwie dwóch składników może zdetronizować uwielbianą mizerę. Polecamy przepyszny warzywny dodatek ze słoika

Sałatka przygotowana w słoiku bywa ogromnie przydatna w kuchni, gdy nie mamy czasem wolnej chwili, aby dodatkowo spędzić chwilę nad siekaniem kapusty czy pieczołowitym krojeniu kilku skladników w idealnie równą kostkę. W czasie, kiedy robimy ogórkowe przetwory, możemy też pokusić się o kuchenne eksperymenty i zrobić prostą, ale efektowną sałatkę z ogórka i papryki - zarówno ostrej, jak i łagodnej. Lekko słodka zalewa z dodatkiem octu dodaje charakteru warzywom i sprawi, że dodatek do obiadu czy kanapek będzie smakował obłędnie. Poniżej zamieszczamy przepis na 3 duże słoiki 600 ml.

Dzisiaj grzeje:

  1. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł

Składniki:

  1. 8 sporych ogórków gruntowych,
  2. 2 ostre papryki, ale słodkie też się sprawdzą,
  3. 6 ząbków czosnku,
  4. duży pęczek natki pietruszki,
  5. 6 łyżek octu 6%,
  6. po łyżce stołowej soli i cukru,
  7. łyżeczka pieprzu,
  8. pół pęczka koperku.

Przygotowanie:

  1. Na dnie słoika układamy po dwa przekrojone ząbki czosnku i nieco natki pietruszki. Ogórki kroimy wzdłuż na bardzo cienkie paski. Paprykę kroimy w kostkę na szerokość pasków ogórka. Układamy ją na paskach ogórka, ciasno zwijamy i układamy rulony ciasno w słoikach. Na wierzchy warzyw układamy kolejne dwa ząbki czosnku i natkę pietruszki.
  2. Z soli, cukru, pieprzu i koperku przygotowujemy zalewę. Wszystko zagotowujemy, wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 min.
  3. Do każdego słoika dodajemy po 2 łyżki octu i wlewamy zalewę. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na 2-3 dni.

Najlepsze newsy:

  1. Mamy kolejny rekord, sytuacja, jakiej nie było. Wydatki państwa na Kościół przebiły już wszystko, ujawniamy
  2. Dramat Polaka na plaży w USA. Dantejskie sceny zamiast wakacji
  3. Obłędne kotlety lepsze niż schabowy i mielony. Rodzina od razu poprosi o dokładkę, hit gwarantowany
  4. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  5. Postaw ją obok owoców, a pobędziesz się muszek owocówek. Niezawodny sposób, robiły tak nasze babcie
  6. Prezes polskiego klubu aresztowany przez policję. Miał popełnić obrzydliwe przestępstwo, kibice są wściekli

Źródło: dietamojapasja.blogspot.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł