Sałatka jarzynowa słynnej celebrytkiwikimediacommons/Nickispeaki / CC BY-SA 4.0

Dawna gwiazda polskiej kuchni propagowała obiady za 5 zł. Jej sałatka jarzynowa z korniszonami do dziś zachwyca

Sałatka jarzynowa króluje na naszych stołach niezależnie od pory roku. Klasyczny dodatek do wędlin przyrządzamy zwykle ze sprawdzonego przepisu, zazwyczaj przekazywanego z pokolenia na pokolenie - w końcu nasze mamy i babcie są najlepszymi kucharkami, o czym wie nawet sama Magda Gessler. Najwięksi miłośnicy sałatki mogą cofnąć się w czasie, by sprawdzić, jak przygotowywała ją autorka jednej z najsłynniejszych polskich książek kucharskich.

Sałatka jarzynowa do dzisiaj jest przyrządzana przez największych smakoszy nie tylko od święta, ale też na co dzień. Gotowana włoszczyzna, pory, zielony groszek i majonez są zwykle kluczowymi składnikami, ale receptura może się nieco różnić w różnych regionach Polski - przykładowo nie wszędzie dodaje się do niej ziemniaki. Najwięksi miłośnicy jedzenia być może chętnie sięgają do starych książek kucharskich, w których można niekiedy znaleźć niezwykle ciekawe przepisy. Słynna Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która inspirowała kucharzy i panie domu w XIX wieku, przyrządzała sałatkę z nieco innych składników.

Michała zwolnili z pizzerii w Kraśniku. Zemścił się na właścicielce w najbardziej perfidny sposóbMichała zwolnili z pizzerii w Kraśniku. Zemścił się na właścicielce w najbardziej perfidny sposóbCzytaj dalej

Salatka jarzynowa z XIX wieku o dziwo nie zawierała majonezu. Zdradzamy, co znalazło się w przepisie ze słynnej ksiażki "365 obiadów za 5 złotych"

Sałatka kucharki, która zasługuje na miano pierwszej polskiej kulinarnej celebrytki, może zrobić furorę w twojej kuchni. Nie znajdziemy w niej co prawda pora i ogórków kiszonych, a zielony groszek zastępuje w niej biała fasola. Przepis docenią też osoby dbające o linię, bo zamiast majonezu znalazła się w niej zdrowa oliwa z oliwek. Koniecznie sprawdźcie, czy dawna wersja sałatki przypadnie wam do gustu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie masz pomysłu co ugotować na obiad? Takich kotletów jeszcze nie jadłeś
  2. Biedronka i Lidl zaostrzają walkę o klientów. My tylko na tym zyskamy, szykują się ostre cięcia cen

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2-3 drobne ziemniaki,
  • 2 selery,
  • 6 korniszonów,
  • grzybki marynowane,
  • marynowana szalotka,
  • biała fasola,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Marchewki, selery i ziemniaki gotujemy do miękkości. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w paseczki. Korniszony, grzybki i szalotki kroimy w paseczki lub w kostkę. Dodajemy pół szklanki białej fasoli, oliwę z oliwek, odrobinę octu i doprawiamy do smaku. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i gotowe.

Najlepsze newsy:

  1. Poród rodzinny w czasie epidemii, dwie sprzeczne informacje, a rodzice nie wiedzą komu ufać. NFZ mówi co innego, lekarze też
  2. 21 ofiar i ponad 1600 osób ewakuowanych. Porażający dramat w Azji. Koszmar nadszedł w jednej chwili
  3. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  4. Ogórki z miodem w słoikach wygrywają w przedbiegach na każdej domówce. Warto zrobić je właśnie latem i cieszyć się nimi cały rok
  5. Niezapomniany deser z epoki PRL-u. Krem sułtański w nowym wydaniu smakuje jeszcze lepiej
  6. Dramatyczny wypadek w Polsce. Samochód i motor zderzyły się w trakcie wyścigu, nagła interwencja służb

Źródła: kuchnia.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł