

24 Sierpnia 2020
Chrupiąca sałatka w słoiku na zimę, smakuje jak od babci. W rolach głównych ogórek i papryka
Nie raz mogliśmy się przekonać, że pyszna sałatka potrafi przyprawić nas o szybsze bicie serca. Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Przepis jest banalnie prosty.
Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pierwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna, a smak na długo pozostaje w pamięci.
Słoikowa sałatka z ogórka i papryki
Niejedna sałatka wzbudzała nasz podziw. Niestety, zimą ciężko świeże warzywa, jednak wystarczy, że przygotujemy z nich potrawkę zamkniętą w słoiku. Chrupiąca sałatka jak u babci przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jakie produkty będą nam potrzebne do jej wykonania?
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 120 g cukru
- 120 ml oleju
- 120 ml octu 10 %
- 5 g mielonego pieprzu
- 15 g soli
- ziarna gorczycy
Dzisiaj grzeje:
- Od dziś rząd wprowadza ważne zmiany w całej Polsce. Ministerstwo zdrowia apeluje do Polaków
- Uważajcie, jutro ogromna i nagła zmiana pogody. Nadciąga niewyobrażalne, fatalne doniesienia nie tylko dla grzybiarzy
- Doda może mówić o prawdziwym nieszczęściu. Jej konta są puste z powodu oszustwa
Sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu
Smakowita sałatka nikomu nie powinna sprawić problemu. Na początku dokładnie myjemy ogórki i kroimy w cienkie plastry. Tak samo postępujemy z przekrojonymi na pół cebulami. Oba warzywa mieszamy i wzbogacamy o sól. Odstawiamy je na godzinę. W tym czasie obieramy marchewki. Należy zetrzeć je na tarce o małych oczkach. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i przekrajamy na połówki. Następnie kroimy je w paski. Czosnek drobno siekamy razem z koperkiem. Z ogórków odlewamy wodę i dodajemy do nich resztę składników. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 5 godzin. Sałatka jest już prawie gotowa, wystarczy umieścić ją w wyparzonych słoikach i pasteryzować na małym ogniu przez 15 minut. Taka sałatka idealnie sprawdzi się w zimie. Przepis na podobny przysmak można znaleźć na YouTube na kanale Weronika Domogród.
Najlepsze newsy:
- Pilny apel o przesunięcie powrotu do szkoły. Nauczyciele przemęczeni i przytłoczeni, nie mają już sił
- Prawdziwy dramat w ośrodku wypoczynkowym na zachodzie Polski. Druzgocące odkrycie
- Niesamowite, jak zwykła kawa może zadziałać na komary i ćmy. Pozbędziesz się ich w mig
- Nieziemsko piękna córka aktora, słynnego Boczka z "Kiepskich" po zdiagnozowaniu u taty strasznej choroby robiła co mogła. Artysta niewyobrażalnie schudł dzięki specjalnej diecie
- Nocą wyciągnęły jedzenie ze śmietnika supermarketu. Właśnie wydano wyrok, zostały surowo ukarane
- Marta Linkiewicz pokazała swoją intymność w internecie. Przekroczyła ostatnią granicę, zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)
Źródło: Swojskie jedzonko
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!
Następny artykuł