Sałatka ze słoika - szybki sposób na pyszny posiłekScreen zdjęcia z profilu Zamieszane-kopystką na Facebooku

Warstwowa sałatka ze słoika z burakami i kiszonymi ogórkami jest wyjazdowym hitem. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej

Sałatka powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka, ponieważ świeże warzywa i niekiedy owoce dostarczają wielu ważnych substancji odżywczych. Jej warstwowy wariant jest idealny, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy odżywiać się zdrowo i różnorodnie. Prosta w transporcie i wspaniale smakuje na drugi dzień.

Sałatka zamknięta w słoiczku nie ma szans aby się otworzyła i zabrudziła torbę, w której jest transportowana. Można zrobić ją nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce, a i tak będzie smakowała jak świeżo zrobiona. Każdy, kto jest mocno zapracowany i nie ma czasu na codzienne gotowanie, może zrobić sobie jednorazowo zapas sałatki na kilka dni i korzystać z niej w każdej chwili.

Zamówił przystawkę i dwa zestawy obiadowe z napojami na Mazurach. Gdy zobaczył rachunek, od razu zrobił zdjęcie, znalazł raj na ziemiZamówił przystawkę i dwa zestawy obiadowe z napojami na Mazurach. Gdy zobaczył rachunek, od razu zrobił zdjęcie, znalazł raj na ziemiCzytaj dalej

Sałatka, która zachwyca prostotą i pysznym smakiem

Sekretem idealnie wykonanej sałatki jest odpowiednie ułożenie poszczególnych warstw. Jeśli zrobimy ten etap wadliwie, sałatka nie będzie równomiernie pokryta dressingiem, a w efekcie jej smak nie będzie odpowiednio dobry. Wilgotny dressing nadaje składnikom odpowiedniej kwaskowatości oraz tłustości, co uwydatnia smak pojedynczych produktów.

Składniki:

  • 3 ogórki kiszone
  • awokado
  • 1 jabłko
  • 70 gramów zielonej soczewicy
  • pestki dyni
  • czerwona papryka
  • mieszanka sałat z burakiem
  • 4 łyżki oliwy
  • kukurydza konserwowa
  • sok z cytryny
  • papryczka chilli
  • sól
  • natka pietruszki

Dzisiaj grzeje:

  1. Kochaliśmy go za filmy na TVP, w TVN i Polsacie. Media właśnie obiegła informacja o jego śmierci
  2. Niebywałe zmiany w Lidlu i Biedronce. Klienci nie kryją zaskoczenia decyzjami zarządu ulubionych sklepów
  3. Już jest, Sejm właśnie zatwierdził nowe świadczenie. Wielu Polaków dostanie nawet 13,2 tys. zł

Przygotowanie:

  1. Soczewicę wrzuć do osolonej i gotującej się wody, gotuj przez 25 minut. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do wystudzenia.
  2. Sok z cytryny, pietruszkę, papryczkę chilli i sól dokładnie wymieszaj. Powoli dolewaj do całość oliwę, aż uzyskasz gładki dressing.
  3. Paprykę pokrój w paseczki, a awokado, ogórki i jabłko w drobna kosteczkę.
  4. Na dno słoika wlej dressing, następnie wrzuć soczewicę i układaj warstwa po warstwie: jabłko, ogórki, paprykę, kukurydzę, awokado i mieszankę sałat z burakiem.
  5. Posyp po wierzchu prażonymi pestkami dyni. Przed spożyciem wymieszaj wszystkie składniki lub wyłóż do miseczki.

Taka sałatka idealnie pasuje do całego obiadu, choć najlepiej sprawdza się w trasie jako szybka przekąska. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Do sieci wyciekło nieznane dotąd zdjęcie Agaty Dudy. Internauci dopatrzyli się czegoś dziwnego, chodzi o jeden konkretny szczegół
  2. Katarzyna Dowbor zrozpaczona, nie może uwierzyć. Stało się coś tragicznego, chodzi o samotną matkę
  3. Dantejskie sceny na pokładzie samolotu. Nie mieli wyboru. Świat zobaczył nagranie
  4. Teresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktu
  5. Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
  6. Anna Lewandowska nie wytrzymała. Internautka zarzuciła jej nieudolność, reakcja trenerki zwaliła nas z nóg (FOTO)

Źródło: kuchnia.wp

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł