Sałatka, która smakuje wybornieKadr z filmu na kanale "SmakowiteDania" na platformie YouTube

Sałatka małosolna jest mieszanką ulubionych smaków Polaków. Zrobisz ją w parę chwil, idealna do potraw z grilla i obiadu

Sałatka, która jest mieszanka ulubionych smaków wszystkich Polaków. Do jej przygotowania potrzebne są składniki, które większość z was z pewnością ma w lodówce. Idealnie smakuje do potraw z grilla, a także do obiadu czy jako samodzielna przekąska.

Sałatka jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych, w których zazwyczaj króluje ciężkostrawny, acz smaczny kawałek smażonego lub pieczonego mięsa. Jej delikatność i lekkość pozwala zrównoważyć intensywność mięsa i nadaje potrawie idealnej harmonii. Poniższa sałatka jest doskonałym połączeniem ukochanych i dobrze znanych smaków, obok której ciężko przejść obojętnie.

Skandaliczne zachowanie ekspedientki z Żabki. Bezceremonialnie wyrzuciła klientkę ze sklepu, powód porażaSkandaliczne zachowanie ekspedientki z Żabki. Bezceremonialnie wyrzuciła klientkę ze sklepu, powód porażaCzytaj dalej

Sałatka z pysznych letnich smaków

Ogórki małosolne i młode ziemniaczki są typowymi przykładami letniej kuchni. Charakteryzuje je lekkość i orzeźwienie jakie czujemy po zjedzeniu. Z ich udziałem można stworzyć pyszną sałatkę, która nie tylko pysznie smakuje. Duża miska z kolorowymi warzywami zdobi stół i cieszy oczy gości, których nią poczęstujemy. Ciekawa wersja tejże sałatki została zaprezentowana na filmie autorstwa "SmakowiteDania". Film jest do obejrzenia na platformie YouTube. Jej przyrządzenie zajmuje chwilkę, a smak jest nie do opisania.

Składniki:

  • kilogram młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewki
  • 7 ogórków małosolnych
  • pęczek koperku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • sól
  • liść laurowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z ogórków
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę. Wrzuć do niej zawinięte w jałową gazę liście laurowe, ziele angielskie i nasiona gorczycy. Tak zapakowane przyprawy oddadzą smak i łatwiej będzie je wyciągnąć. Zagotuj wodę i dodaj sól.
  2. Do wody wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości.
  3. Rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki. Włóż je do miseczki i zalej sokiem z ogórków, a następnie odstaw na 30 minut.
  4. Ogórki pokrój w ćwierć-plasterki.
  5. Koperek opłucz pod bieżącą wodą, wysusz i posiekaj drobno.
  6. Zlej zalewą z rzodkiewek, wymieszaj z ziemniakami, ogórkami i koperkiem.
  7. 2 łyżki soku z ogórków zmieszaj z musztardą, cukrem, pieprzem i ząbkiem czosnku. Powoli dolewaj do całość olej, aż uzyskasz gładki sos.
  8. Polej sosem warzywa tak, aby pokryte były cienką jego warstwą. Wstaw sałatkę do lodówki na 20 minut.

Idealnie pasuje do grillowanego mięsa oraz mięsnego obiadu. Smacznego.

Najlepsze newsy:

    1. Wielki smutek w pałacu prezydenckim. Kancelaria Andrzeja Dudy przekazała tragiczną wiadomość
    2. Sąsiad nie poradził sobie ze szczęściem uczestniczki "Nasz nowy dom"? Dramat kobiety, której pomogła Katarzyna Dowbor
    3. Wyjawili nowe informacje ws. bonu turystycznego. Padła data, która ucieszy Polaków
    4. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
    5. Kolobrzeskie ogórki kiszone lepsze od tradycyjnych? Sekretem jest jeden tajemniczy składnik
    6. Szymon odpalił grilla z Lidla na balkonie. Nie mógł przewidzieć jednej rzeczy, wystarczyło kilkanaście minut
    7. Anna Lewandowska zdradziła swój wielki kulinarny sekret. Jej buraczkowa to prawdziwy hit na sobotni obiad

Źródło: kobieta.interia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł