sałatka BLT będzie
pixabay.com

Sałatka BLT - klasyczna amerykańska kanapka w nowej wersji

Lekka i pożywna sałatka BLT będzie idealnym dodatkiem do letniego grilla lub przyjęcia ogrodowego w stylu amerykańskim.

Sałatka BLT - klasyczna amerykańska kanapka w nowej wersji

Kanapka BLT – amerykańsko-brytyjska tradycja

BLT to akronim od Bacon Lettuce Tomato, czyli tradycyjnej, klasycznej kanapki BLT, której podstawą są trzy składniki: smażony bekon, pomidory i sałata. Oczywiście wszystko umieszczone między dwoma częściami pieczywa, najczęściej chleba, którego kromki są posmarowane masłem, a częściej - majonezem. Znanych jest wiele odmian kanapki BLT. Począwszy od stopnia wysmażenia bekonu lub podawania go w kanapce na surowo, przez rodzaj pieczywa, po rodzaj użytej sałaty.

Różne wersje kanapki BLT

BLT najczęściej podawana jest na opieczonym pieczywie, białym lub pełnoziarnistym. Pomidory zalecane są soczyste, malinowe. Coraz bardziej popularnym jest dodatek
smażonego lub gotowanego jajka. Tą klasyczną kanapkę można również spotkać z takimi dodatkami jak pokruszona feta, prażona cebula, ser żółty lub parmezan. Ważnym dodatkiem spoza kanonu składników są również sosy. Poza tradycyjnym majonezem, używane są sos czosnkowy, BBQ, musztarda miodowa lub sos do sałatki cezar. My proponujemy wersję tej popularnej kanapki w postaci sałatki.

Sałatka BLT – tradycyjna amerykańska kanapka inaczej

Lekka i pożywna sałatka BLT będzie idealnym dodatkiem do letniego grilla lub przyjęcia ogrodowego w stylu amerykańskim.


Składniki:
• 8 plasterków wędzonego boczku
• 2 pomidory lub pół opakowania pomidorków koktajlowych
• pół sałaty lodowej lub inny, dowolny mix salat
• 2 jajka
• 1 cebula
• 1 bagietka pszenna lub 2 kromki chleba tostowego, pszennego.


Dodatki, które również będą się dobrze komponować z podstawowym przepisem: pokrojone w plastry awokado, rzodkiewki, pokruszona feta lub mozzarella, cebula dymka, papryka.


Sos do sałatki BLT – składniki:
• 1 łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka miodu (jeśli używamy musztardy miodowej – rezygnujemy z niego)
• 1 łyżka majonezu
• 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie sałatki BLT i sosu:

• Plastry boczku usmażyć na patelni, aż zrobią się złotobrązowe, a następnie przełożyć już upieczone na talerz z papierowym ręczniczkiem, aby odsączyć tłuszcz. Po 10 minutach boczek powinien być bardziej chrupiący.
• Upieczone plastry boczku połamać lub pokroić na mniejsze kawałki.
• Pomidory pokroić na 8 części, cebule pokroić w piórka, a sałatę w grube paski.
• Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w ósemki.
• Przełożyć wszystkie składniki, oprócz tych do sosu, do jednej miski i wymieszać delikatnie ze sobą.
• Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki i doprawić do smaku według uznania
• Z pieczywa zrobić grzanki – podpiec w tosterze, na grillu lub w piekarniku, aż będą mocno chrupiące. Pokroić na mniejsze części i dodać do sałatki Sos i sałatkę podawać osobno, ponieważ jeśli od razu polejemy całą sałatkę sosem, grzanki po chwili zrobią się mniej chrupiące, a po dłuższym czasie będą miały gumową konsystencję.

Następny artykuł