Sałatka gyrosyoutube/doroTim

Sałatka gyros jest wielkim przebojem rodzinnych imprez. Gdy zrobimy ją w odwrotnej kolejności, jej smak jest jeszcze lepszy

Sałatka gyros to przepyszny hit na naszych stołach. Nieważne jak dużo jej przygotujemy - rozchodzi się w ciągu chwili. Znamy prosty trick, by była jeszcze lepsza

Sałatka gyros to nasza ukochana potrawa. Nieodzownie towarzyszy nam na wszelkich imprezach i grillach, górując nad wszystkimi innymi sałatkami. Nic w tym dziwnego, ciężko znaleźć sałatkę, która byłaby równie pyszna i treściwa co gyros. Bez przeszkód możemy jeść ją samodzielnie i porządnie się nią najeść. Mimo tego, jak wspaniała jest w oryginale, znaleźliśmy sposób jak ulepszyć już niemal idealne danie.

  1. Kupowany w Lidlu, Biedronce, Auchan i innych napój wywołuje ogromne zmiany w organizmie. Co się dzieje 60 minut po jego spożyciu?Kupowany w Lidlu, Biedronce, Auchan i innych napój wywołuje ogromne zmiany w organizmie. Co się dzieje 60 minut po jego spożyciu?Czytaj dalej

Tajemnica idealnej sałatki gyros

Najważniejszym elementem sałatki gyros jest mięso. Aromatyczny i gorący kurczak dopełnia swoim smakiem całość kompozycji. Jednak jego temperatura i ułożenie bywają problemem, ponieważ pod wpływem gorącego kurczaka, sos którym polana jest sałatka staje się zbyt wodnisty, a kurczak pod naporem składników traci swoją sprężystość. Dlatego warto spróbować przygotować ją w nieco odmienny sposób, by wyszła perfekcyjnie.

Dzisiaj grzeje:

Potrzebujesz:

  • pierś w kurczaka
  • pół sałaty lodowej
  • papryka czerwona
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • ketchup
  • jogurt naturalny - opakowanie
  • majonez - 5 łyżek
  • ząbek czosnku
  • sół, oregano, pieprzy
  • przyprawy do mięsa: kumin, papryka, czosnek, kurkuma, sól, pieprz i olej

Mięso z kurczaka pokrój w małą kosteczkę i wymieszaj z przyprawami, odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj przez kilka minut, aż będzie pięknie zarumienione. Aby przygotować sos: czosnek siekamy bardzo drobno i rozcieramy z odrobiną soli, łączymy z majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Na dno przezroczystej miski układamy warstwowo: odrobinę sosu, poszarpaną sałatę lodową, pokrojoną paprykę, znów nieco sosu, ogórki pokrojone w kostkę, pomidorki koktajlowe, sos, ketchup i przestudzone nieco mięso. Na wierzchu sałatkę posyp czerwoną cebula pokrojoną w cienkie paski.

Tak przygotowana sałatka będzie hitem na imprezowym stole i nawet po wielu godzinach sos zachowa swój wspaniały smak i konsystencję.

Najlepsze newsy:

Źródło: kulinarnapolska

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł