

8 Lipca 2020
Sałatka gyros jest wielkim przebojem rodzinnych imprez. Gdy zrobimy ją w odwrotnej kolejności, jej smak jest jeszcze lepszy
Sałatka gyros to przepyszny hit na naszych stołach. Nieważne jak dużo jej przygotujemy - rozchodzi się w ciągu chwili. Znamy prosty trick, by była jeszcze lepsza
Sałatka gyros to nasza ukochana potrawa. Nieodzownie towarzyszy nam na wszelkich imprezach i grillach, górując nad wszystkimi innymi sałatkami. Nic w tym dziwnego, ciężko znaleźć sałatkę, która byłaby równie pyszna i treściwa co gyros. Bez przeszkód możemy jeść ją samodzielnie i porządnie się nią najeść. Mimo tego, jak wspaniała jest w oryginale, znaleźliśmy sposób jak ulepszyć już niemal idealne danie.
Tajemnica idealnej sałatki gyros
Najważniejszym elementem sałatki gyros jest mięso. Aromatyczny i gorący kurczak dopełnia swoim smakiem całość kompozycji. Jednak jego temperatura i ułożenie bywają problemem, ponieważ pod wpływem gorącego kurczaka, sos którym polana jest sałatka staje się zbyt wodnisty, a kurczak pod naporem składników traci swoją sprężystość. Dlatego warto spróbować przygotować ją w nieco odmienny sposób, by wyszła perfekcyjnie.
Dzisiaj grzeje:
Potrzebujesz:
- pierś w kurczaka
- pół sałaty lodowej
- papryka czerwona
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- ketchup
- jogurt naturalny - opakowanie
- majonez - 5 łyżek
- ząbek czosnku
- sół, oregano, pieprzy
- przyprawy do mięsa: kumin, papryka, czosnek, kurkuma, sól, pieprz i olej
Mięso z kurczaka pokrój w małą kosteczkę i wymieszaj z przyprawami, odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj przez kilka minut, aż będzie pięknie zarumienione. Aby przygotować sos: czosnek siekamy bardzo drobno i rozcieramy z odrobiną soli, łączymy z majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Na dno przezroczystej miski układamy warstwowo: odrobinę sosu, poszarpaną sałatę lodową, pokrojoną paprykę, znów nieco sosu, ogórki pokrojone w kostkę, pomidorki koktajlowe, sos, ketchup i przestudzone nieco mięso. Na wierzchu sałatkę posyp czerwoną cebula pokrojoną w cienkie paski.
Tak przygotowana sałatka będzie hitem na imprezowym stole i nawet po wielu godzinach sos zachowa swój wspaniały smak i konsystencję.
Najlepsze newsy:
- Jaką emeryturę naprawdę dostają księża? Zadziwiające wyliczenia, nie mogą narzekać
- Rząd podjął zaskakującą decyzję ws bonu turystycznego. Pomysł może nie spodobać się Polakom
- Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
- Jest sposób, jeszcze zdążysz nieziemsko powiększyć plony pomidorów. Wystarczy je nawozić bajecznie prostymi roztworami
- Obłędne kotlety lepsze niż schabowy i mielony. Rodzina od razu poprosi o dokładkę, hit gwarantowany
- Mateusz Borek stracił kolejną pracę. "Nie wszystko zależy ode mnie"
Źródło: kulinarnapolska
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł