Sałatka jarzynowawikipedia.pl/ Mariuszjbie CC 3.0

3 tricki i porada Gessler sprawią, że sałatka jarzynowa będzie jeszcze lepsza w smaku. Nie przestaniesz jej jeść

Sałatka jarzynowa kojarzy się nam z rodzinnymi spotkaniami przy stole. Często robimy ją przy okazji Świąt. Ponieważ, wbrew pozorom do Świąt Bożego Narodzenia nie zostało już wiele czasu, zdradzamy trzy banalne tricki szefów kuchni oraz jedną cenną poradę Magdy Gessler, dzięki którym będzie ona jeszcze lepsza.

Sałatka jarzynowa to smakołyk, który zna chyba każdy z nas. Często gości na naszym świątecznym stole. W wielu domach przepis na uwielbiane danie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mało kto wie, że ten popularny przysmak pochodzi z Rosji, a jej twórcą jest niejaki Lucien Oliver.

Moskiewska wersja sałatki jarzynowej trochę różni się od tej, która króluje na naszych stołach. Ponieważ, do jej składników należą m.in.ozory, kapary, sałata oraz pikle. Z polską wersją sałatki łączy ją jedynie mnogość składników.

Sałatka jarzynowa ma dziś status niemal "kultowe" , Czy wiesz, że 3 sekretne tricki sprawią, że jej smak będzie jeszcze lepszy? Jak zwykle chodzi o drobne szczegóły, na które nie zawsze zwracamy uwagę. Warto też skorzystać z rady samej Magdy Gessler.

Gołąbki po staropolsku z dwoma sekretnymi trikami. Jedna z najdawniejszych receptur, efekty powalająceGołąbki po staropolsku z dwoma sekretnymi trikami. Jedna z najdawniejszych receptur, efekty powalająceCzytaj dalej

Sałatka jarzynowa - 3 sekretne tricki sprawią, że będzie jeszcze lepsza w smaku

Po pierwsze, wszystkie warzywa na sałatkę jarzynową, czyli marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki należy ugotować w rosole. Eksperci uważają, że najlepszy jest rosół drobiowy lub drobiowo - wołowy. Nie każdy jest jednak zwolennikiem tak intensywnych aromatów. Alternatywnie, można ugotować warzywa na parze. Pozostaną wtedy jędrne i będą mieć nieco bardziej mocny aromat niż te gotowane w wodzie.

Drugi trick może naprawdę zaskoczyć. Kulinarni eksperci radzą, aby nie dodawać marchewki i groszku z puszki. Zamiast tego, lepiej sięgnąć po mrożone wersje tych warzyw, a następnie je ugotować. Kukurydza mrożona jest jednak trudno dostępna, ale można zastąpić ją tą ze słoika.

Trzeci trick dotyczy majonezu. Większość z nas dodaje go prosto ze słoika, co więcej niektórzy z nas mają swoje ulubione marki, to jednak warto zrobić go własnoręcznie. Jak się do tego zabrać?

Do zrobienia domowego majonezu potrzebujemy jedynie wysokiego naczynia i blendera tzw. "żyrafę". Ubijamy dwa żółtka jaj z odrobiną musztardy, soli i oleju lub je razem blendujemy. W ten sposób uzyskamy pyszny i świeży domowy majonez.

Swój przepis na sałatkę jarzynową jakiś czas temu zdradziła sama Magda Gessler. Gwiazda polskiej gastronomii ma dla wszyskich cenną radę. Skorzystacie z jej kulinarnej sztuczki?

Dzisiaj grzeje:

  1. Prawdziwa "bomba witaminowa". Przepyszna surówka z buraków, ogórków kiszonych i popularnych owoców
  2. Polak mieszkający w Szwecji zdradził zaskakującą prawdę na temat skandynawskiego kraju. Nie zmieniło się od wiosny
  3. Smakuje jak rozpływający się w ustach batonik, a wygląda jeszcze lepiej. Ciasto Kinder Bueno zrobisz błyskawicznie, bez pieczenia a efekt pochwali cała rodzina

Sałatka jarzynowa jak marzenie - porada Magdy Gessler

Nikt tak jak Magda Gessler nie zna tajników polskiej gastronomii. Jaki jest sposób gwiazdy na kultową sałatkę jarzynową? Tym razem restauratorka zwraca uwagę na pewien dość istotny szczegół.

Magda Gessler uważa, że sekret sałatki jarzynowej tkwi w wysokiej jakości składnikach. Jej zdaniem warto zwrócić uwagę m.in. na jabłka, które nie powinny być zbyt twarde, ale za to "kwaśne, słodkie i soczyste". Restauratorka zwraca też uwagę na odpowiednie proporcje potrawy. "Bardzo mało ziemniaków, a bardzo dużo tych rzeczy, które chrupią, odpowiednią ilość majonezu".

Domowy syrop z marchewki uleczy z kaszlu i usunie flegmę z płuc. Niezwykle skuteczny i tani, posmakuje każdemuDomowy syrop z marchewki uleczy z kaszlu i usunie flegmę z płuc. Niezwykle skuteczny i tani, posmakuje każdemuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pilny apel WHO. Mocne słowa i wytyczne, od których zależy nasze bezpieczeństwo
  2. Ma 70 lat i schudła blisko 60 kilogramów. Teraz przeszła kolejną spektakularną metamorfozę
  3. Gessler wytknęła Polakom, że nie umieją ugotować rosołu, schabowych i barszczu. Najgorsze błędy popełniamy zdaniem Magdy w doborze produktów
  4. Przepis na zniewalająco puszysty sernik z wiaderka. Nigdy nie opada, zawsze się udaje
  5. Pij pół szklanki przez 7 dni, najlepiej wieczorem. Sok z kiszonych ogórków jest źródłem zdrowia, efekty kuracji olśniewają
  6. Gdyby nie pies, cała rodzina by zginęła. Obudził ich w ostatniej chwili
  7. Zacznie się 5 grudnia. Ważna zmiana przepisów dla kierowców

źródło: kuchnia.wp/rmf.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj:

Następny artykuł