Sałatka jarzynowa i Magda GesslerInstagram / @magdagessler_official; Jakub Kossakowski / materiały własne

Magda Gessler wyczarowała najlepszą sałatkę jarzynową pod słońcem. Przepis idealny na Wigilię

Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa uchodzi za kulinarny szlagier. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Magda Gessler podzieliła się swoją recepturą, która z pewnością jest godna uwagi. Przepis zainteresuje smakoszy, którzy lubują się w wyjątkowych frykasach. Słynna restauratorka wykorzystuje uwielbiane grzyby.

Sałatka jarzynowa jest daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. W sieci można natknąć się na wiele rozmaitych receptur, jednak ta od Magdy Gessler znacząco się wyróżnia. Efekt powala na łopatki i pozostaje na długo w pamięci.

Magda Gessler i jej sałatka jarzynowa

Niedawno wspominaliśmy o tym, jak sałatka jarzynowa prezentowała się ponad 100 lat temu. Dziś pod lupę weźmiemy przepis, którym Magda Gessler podzieliła się na swoim kanale na YouTube. Goście nie będą mogli oprzeć się temu specjałowi.

Magda Gessler na wstępie wyznała, że idealna sałatka jarzynowa powinna mieć odpowiedni skład. Ziemniaków musi być mniej od pozostałych produktów. Kluczowe są również dobre ogórki kiszone. W przepisie słynnej restauratorki natkniemy się na grzybki. Magda Gessler podkreśliła, że nie powinny one być zbyt oślizgłe.

Sałatka jarzynowa od Magdy Gessler jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy sobie z nią poradzi bez najmniejszych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Co nam będzie potrzebne do przygotowania wybornej sałatki?

90% Polaków nie wie, jak sprawdzić czy karp jest świeży. Wystarczy spojrzenie w jedno miejsce90% Polaków nie wie, jak sprawdzić czy karp jest świeży. Wystarczy spojrzenie w jedno miejsceCzytaj dalej
  • 5 ogórków kiszonych
  • 150 g marynowanych kurek lub gąsek
  • 3 jabłka
  • 3 jajka na twardo
  • seler
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • groszek konserwowy
  • cebula
  • majonez
  • odrobina musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sałatka jarzynowa pyszna jak nigdy

Przepyszna sałatka jarzynowa z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Na początku musimy ugotować warzywa. Najlepiej, jeżeli ziemniaki po prostu umyjemy i zostawimy w mundurkach. Seler, marchewki i pietruszkę gotujemy obrane.

Po wystygnięciu kroimy ugotowane warzywa w niewielką i równą kostkę. Oczywiście postępujemy tak również z jajkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Po kolei dodajemy je do jednej miski. W przypadku ogórków kiszonych warto je najpierw odcisnąć z soku.

Całość wzbogacamy o groszek konserwowy i posiekane grzyby. Magda Gessler nadmieniła, że w przypadku niedostępności kurek lub maślaków, można wykorzystać pieczarki. Kiedy wszystkie składniki znajdą się już w misce, dodajemy do nich majonez i odrobinę musztardy.

Sałatka jarzynowa jest już gotowa. Taki smakołyk z pewnością będzie cieszył się sporym zainteresowaniem. Gości warto zaskoczyć przepysznymi pierogami z kiszoną kapustą. Danie wywodzi się z Podkarpacia.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Magda Gessler

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł