Sałatka jarzynowa była kiedyś wzbogacona o pewien niespotykany składnik.wikimediacommons/Mariuszjbie/CC BY-SA 3.0

Najstarszy przepis na sałatkę jarzynową z 1894 roku podaje zupełnie inne składniki niż obecnie. Kontrowersję szczególnie wzbudza 1 produkt

Sałatka jarzynowa pozostaje jedną z najpopularniejszych form podawania gotowanych jarzyn w Polsce. Zazwyczaj dodajemy do niej te same składniki, ale w przepisie z XIX wieku znajdziemy kilka zaskakujących produktów. Zdradzamy, jak dawniej przygotowywano sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa pojawia się na naszych stołach w niemal każde święta, ale również na co dzień zdarza nam się ją jadać. Trudno o bardziej swojską i kojarzącą się z domem rodzinnym potrawę, ale jej receptura nie zawsze była taka sama. Według źródeł z 1984 roku znana sałatka jarzynowa była zrobiona z zupełnie innych i niekoniecznie łatwo dzisiaj dostępnych składników. Co mogliśmy w niej znaleźć?

Przed chwilą Lech Wałęsa wrzucił zdjęcie posiłku. 15 minut później fani zastygli, nikt się nie spodziewałPrzed chwilą Lech Wałęsa wrzucił zdjęcie posiłku. 15 minut później fani zastygli, nikt się nie spodziewałCzytaj dalej

Sałatka jarzynowa sprzed wielu lat składała się z zaskakujących składników

Sałatka jarzynowa wbrew pozorom ma dość ciekawą historię. Prawdopodobnie wymyślił ją Lucien Olivier, rosyjski kucharz belgijskiego pochodzenia, który uczynił z niej danie popisowe w swojej moskiewskiej restauracji Hermitage. Co ciekawe, nie chciał on nikomu zdradzić przepisu na znaną dziś potrawę, ale jeden z kucharzy bacznie obserwował mistrza podczas pracy. Według legendy Iwan Iwanow zakradł się w tym celu do prywatnej kuchni Olivera i zaczął podawać sałatkę w odtworzonej wersji w mniej eleganckiej restauracji Mosva, a następnie sprzedał przepis wydawnictwom.

Dzisiaj grzeje:

  1. Rozenek-Majdan w krótkich szortach biega po lesie w poszukiwaniu grzybów. Perfekcyjna podzieliła się trikiem, który usłyszała od mistrza Polski w grzybobraniu
  2. Największa tajemnica Tatrzańskiego Parku Narodowego. Do dziś spędza sen z powiek turystom
  3. Pod osłoną nocy emerytka wyciągnęła jedzenie ze śmietników przy supermarkecie. Policja pojawiła się u niej następnego dnia, kara poraża

Według najstarszego znalezionego przepis na sałatkę jarzynową został opublikowany w czasopiśmie "Nasze Jedzenie" (Наша пища), ale najczęściej przedrukowywano recepturę zamieszczoną trzy lata później w książce "Przewodnik do nauki podstaw sztuki kulinarnej" (Руководство к изучению основ кулинарного искусства) Pelagii Aleksandrow-Ignatieff. Na liście składników znajdziemy chociażby jarząbka, galaretkę mięsną i liście sałaty. Najstarsza wersja sałatki składała się też z oliwek i kaparów, na co dzisiaj raczej mało kto się odważy. Najbardziej dziwi jednak dodatek ogonów raków, których nie znajdziemy w końcu w każdym sklepie spożywczym. Z czasem polskie gospodynie domowe zastąpiły je gotowaną marchewką.

Pełna lista składników dawnej sałatki:

  • pół jarząbka,
  • duży korniszon,
  • dwa ziemniaki,
  • 3-4 liście sałaty,
  • 3 duże ogony raków,
  • łyżeczka kaparów,
  • 3-5 oliwek,
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej,
  • 1,5 łyżki sosu prowansalskiego czyli majonezu.
Nie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyNie jedz ich i nie używaj, wyrzuć, jeśli masz w domu. Są na czarnej liście, ostrzeżenie o zagrożeniu, wycofano niebezpieczne produktyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wielu kierowców będzie musiało wymienić swoje prawo jazdy. Muszą być też gotowi na opłatę
  2. Młoda aktorka nie wytrzymała. Gwiazda przechodzi załamanie nerwowe
  3. Możesz oniemieć spoglądając na rachunek z Biedronki, tylko nieliczni zauważyli. Sieć wystosowała oficjalne stanowisko
  4. Dramatyczny finał grzybobrania. Na pomoc ruszyło 20-tu strażaków
  5. Nie tylko syrop, konfitura z cebuli jest przepysznym dodatkiem do mięsa i ryb. Spróbujesz raz i już na zawsze zagości w Twoim domu
  6. Za 5-złotówkę możesz dostać 1,5 tysiąca złotych. Od razu zacznij przeglądać szuflady

Źródło: Onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł