Sałatka jarzynowa - klasyka narodowej kuchniwikipedia.org/Mariuszjbie https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

Lepsza sałatka jarzynowa z jajkiem czy bez? Zdradzamy tajny, cudowny trik poprawiający jej smak

Sałatka jarzynowa jest daniem, które zna chyba każdy, Polacy nie wyobrażają sobie bez niej świąt czy imprez. Mało domowych kucharzy zna pewien sekret, który polepsza jej smak i nadaje niespotykanego dotąd aromatu, podpowiadamy co zrobić, aby smakowała jeszcze lepiej, jak ambrozja. Inna sporną kwestią jest też to czy sałatka lepiej smakuje z jajkiem na twardo czy bez.

Sałatka jarzynowa jest częścią naszej kultury i można powiedzieć, że "wgotowała się" w tradycję kulinarną Polaków. Ciężko wyobrazić sobie bez niej świętowanie, a wielu ludzi uwielbia jeść ją bez żadnej szczególnej okazji. Co ciekawe, wielu kulinarnych historyków doszukuje się jej genezy w połowie XIX wieku w Rosji, w której to niejaki Lucien Olivier, właściciel moskiewskiej restauracji Hermitage stworzył recepturę na sałatkę, która po wielu modyfikacjach pojawiła się na naszych stołach w obecnej formie.

Młode ziemniaki, fasolka szparagowa, a do nich pyszne mięso? Od dziś kupisz je w Biedronce za śmieszne pieniądze, tak tanio jeszcze nie byłoMłode ziemniaki, fasolka szparagowa, a do nich pyszne mięso? Od dziś kupisz je w Biedronce za śmieszne pieniądze, tak tanio jeszcze nie byłoCzytaj dalej

Sałatka jarzynowa w nowym wydaniu - z dodatkiem, który usprawnia jej smak

Sałatka jarzynowa jadana jest w wielu różnych formach. Jedni dodają do niej jajka, drudzy pozbywają się jajek lecz dodają jabłka, aby nadać jej delikatnej chrupkości i słodkości. Niezależnie od waszego ulubionego sposobu przygotowywania sałatki istnieje jeden dodatek, który wprowadza delikatny miodowy posmak. Mowa o miodowej, ostrej musztardzie, której już kilka łyżek pozwali osiągnąć wyżyny smaku i niesamowitego, aromatycznego posmaku.

Składniki:

  • 1 kilogram marchewki
  • 300 gramów pietruszki
  • 300 gramów selera
  • pół pora
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 duże jabłko
  • 4 jajka na twardo
  • zielony groszek konserwowy 1 puszka
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 8 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje: 1. Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodników

2. 1200 zł dla 55 tys. Polek. Mało kto wie, że po pieniądze wystąpić mogą też mężczyźni

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i selera obierz i ugotuj do miękkości. Jajka wrzuć do wody i ugotuj na twardo.
  2. Rozmróź groszek, ogórki kiszone odsącz z zalewy.
  3. Ugotowane i wystudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i włóż do dużej miski lub garnka.
  4. Jajka obierz ze skorupki i również pokrój w drobną kostkę.
  5. Ogórki kiszone obierz ze skóry i posiekaj drobno.
  6. Pora pokrój w drobne paseczki.
  7. Jabłka obierz i pokrojone w drobną kostkę dodaj do reszty składników.
  8. Do sałatki dodaj majonez, musztardę, odsączony groszek, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i włóż do lodówki na całą noc.

Najlepsze newsy:

  1. Zapytali Małgorzatę Trzaskowską o Agatę Dudę. Wbiła jej szpilę
  2. Tata zrobił córce zwykłe zdjęcie na wakacjach. Dopiero w domu zobaczyli szczegół, w który trudno uwierzyć
  3. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  4. Niesamowicie oryginalne kotlety mielone, rozpływają się w ustach. Dzięki pieczeniu w piekarniku
  5. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  6. Z ostatniej chwili. Adam Małysz przekazał drastyczne informacje. Ma koronawirusa, oficjalny komunikat skoczka

Źródło: kuron.com.pl

Następny artykuł