Sałatka jarzynowaScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Magda Gessler

Przyrządzasz dziś sałatkę jarzynową? Skorzystaj z tricku Gessler

Sałatka jarzynowa to proste danie, które doskonale sprawdza się na różnych rodzinnych uroczystościach. Zdrowa, łatwa w przygotowaniu i składająca się z łatwo dostępnych składników - czego chcieć więcej?! Swoim przepisem na to danie podzieliła się sama Magda Gessler. Gwiazda zdradziła, że zawsze gotuje wcześniej warzywa w rosole. Efekt? Nieziemski smak. Zdradzamy przepis na pyszną sałatkę jarzynową receptury Magdy Gessler.

Sałatka jarzynowa to ideał na świąteczny stół. Łatwe w przyrządzeniu, tanie i składające się z dostępnych w każdym sklepie składników danie zachwyca swoim smakiem. Mało kto wie, że popularna sałatka powstała w Rosji. Jej pierwotny skład może jednak budzić zdziwienie wielu smakoszy. Pisaliśmy o nim tutaj.

Swoimi przepisami na kultową sałatkę dzielą się największe gwiazdy gastronomii. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób przyrządza ją między innymi: Jakub Kuroń oraz siostra Anastazja. Swoim przepisem na kultową potrawę podzieliła się gwiazda TVN - Magda Gessler.

Restauratorka opowiedziała również o pewnym sekretnym tricku, który jeszcze bardziej podkręca smak sałatki jarzynowej. Okazuje się, że Magda Gessler zawsze gotuje warzywa w rosole. Jednak, nie w pierwszym lepszym! Najlepiej, jest sięgnąć po wywar, w którym gotowane jest mięso na pasztet.

Jakie składniki dodaje Gessler do sałatki jarzynowej? Restauratorka stawia między innymi na cebulę, której dodatek może budzić sporo emocji. Jak to rozwiązać? Część sałatki zrobić z tym dodatkiem, a część bez. W końcu dobre samopoczucie wszystkim domowników jest bezcenne w tym szczególnym świątecznym czasie! Poniżej, zdradzamy przepis na to pyszne danie.

Uwielbiasz mandarynki? Eksperci przestrzegają przed 1 sposobem ich jedzeniaUwielbiasz mandarynki? Eksperci przestrzegają przed 1 sposobem ich jedzeniaCzytaj dalej

Sałatka jarzynowa z przepisu Magdy Gessler. Nie ma lepszej.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 4 ogórki kiszone
  • cebula
  • 2 jajka na twardo
  • jabłko
  • puszka groszku konserwowego

Sos:

  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • majonez
  • odrobina śmietany

Sposób wykonania:

Najpierw ugotuj wszystkie warzywa. Zgodnie z powyższymi informacjami najlepiej zrobić to w rosole, w którym gotuje się mięso na pasztet. Możemy również wykorzystać zwykły rosół.

Kiedy warzywa ostygną, pokrój je w drobna kostkę. Cebulę sparz wrzątkiem i drobno posiekaj. Jajko ugotuj na twardo i również pokrój w kostkę. Składniki wrzuć do jednej miski. Przygotuj sos.

Majonez wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Tak przygotowany sos wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Skorzystasz z tego przepisu?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofemin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł