Jak mrozić sałatkę jarzynową?wikimedia.com/Mariuszjbie CC 3.0

Czy po Świętach można zamrozić sałatkę jarzynową? Musi spełniać 1 warunek

Sałatka jarzynowa pojawia się na każdym świątecznym stole w Polsce, a wiele ludzi przyrządza jej zdecydowanie zbyt dużo. Niezjedzone warzywa w majonezowym sosie nie powinny się marnować, warto więc zamrozić je, aby dłużej przetrwały. Jeśli jednak chcesz schować je do zamrażalnika, nie dodawaj majonezu - tego składnika nie można schładzać do niskich temperatur.

Sałatka jarzynowa smakuje praktycznie każdemu, lecz nawet w okresie świąt Bożego Narodzenia może nam się przejeść. Wtedy nie mamy nawet siły, aby na nią patrzeć, a co dopiero jeść - rozwiązaniem problemu jest zamrożenie jej tak, aby nie musieć wyrzucać dużej ilości żywności.

Niestety, jeśli dodałeś do warzyw majonez, musisz zjeść całą miskę. Sosów na bazie majonezu nie można mrozić, ponieważ pod wpływem niskiej temperatury rozwarstwiają się, a podczas rozmrażania mogą nawet ulec zepsuciu. Na szczęście jest na to sposób.

Sałatka jarzynowa może zostać uratowana przed wyrzuceniem

Należy jednak spełnić jeden warunek, aby cała operacja mogła zakończyć się sukcesem. Dodatek majonezu niweluje możliwość zamrażania, więc warto powstrzymać się przed dodawaniem go. Zamiast tego przygotuj foliowe woreczki strunowe, do których schowasz pokrojone warzywa.

Następnie wystarczy rozdzielić porcje tak, aby sałatki wystarczyło na święta, a resztę zamrozić w zamrażalniku. Jeśli w przyszłości będziesz chciał zjeść sałatkę, wystarczy wyjąć z zamrażalnika woreczek, rozmrozić jego zawartość i dodać majonezu. A jak wygląda kwestia mrożenia innych wigilijnych potraw?

Rozbiła 14 jajek pod rząd i w każdym ukryta była niespodzianka. Nagranie jest hitem internetuRozbiła 14 jajek pod rząd i w każdym ukryta była niespodzianka. Nagranie jest hitem internetuCzytaj dalej

Co jeszcze można mrozić?

Zupy takie jak barszcz czy żurek można bez problemu zamrozić. Warto mieć jednak na uwadze, aby nie dodać do nich żadnych zabielaczy, takich jak jogurt czy śmietana. Nabiał psuje się bardzo szybko, co może doprowadzić do zniszczenia całej ugotowanej zupy.

Wędliny, pasztety, pieczenie i inne mięsa również doskonale znoszą mrożenie. Mając niewielkie skrawki czy pojedyncze plastry mięsa, nie warto jednak zajmować miejsca w zamrażalniku. Z tego typu resztek znacznie lepiej jest przygotować zapiekanki czy gulasze.

Chcesz dowiedzieć się jakie potrawy można przygotować z wigilijnych resztek, które z pewnością zajmują dużo miejsca w lodówce? W tym artykule wyjawiamy, co można z nimi zrobić. Tutaj zdradzamy jak przygotować resztki karpia.

Niedojedzone ciasta i bułeczki drożdżowe bywają przez niektórych mrożone, lecz ich faktura po rozmrożeniu nie jest tak przyjemna jak wcześniej. Dlatego dobrym sposobem jest przechowywanie ich w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego nie mogą dostać się inne zapachy z lodówki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bztrojmiasto.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł