Sałatka warstwowa z pieczarkami. Przepis krok po kroku
Warstwowa sałatka? Tylko z pieczarkami marynowanymi, jajkiem, szynką drobiową i wieloma innymi składnikami. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Delikatna, lekko słodka i jednocześnie wyraźna, jest pyszna podana z majonezem. Poznaj przepis na sałatkę warstwową z pieczarkami.
Sałatka warstwowa to świetny pomysł zarówno na zimną płytę, kiedy goście wpadną z wizytą, jak i kolację dla całej rodziny. Połączenie wyraźnych pieczarek i ogórków konserwowych z lekko słodką kukurydzą i delikatną szynką, jajkami i majonezem tworzą genialną w smaku sałatkę, która posmakuje każdemu.
Sałatka jest prosta w przygotowaniu, wygląda bardzo apetycznie i jest idealnie doprawiona. Danie podaj kromką świeżego chleba lub bagietką i świeżym pomidorem. Sałatka z pieczarkami marynowanymi z pewnością będzie częstą potrawą na Twoim stole.
Jeśli szukasz pomysł na sałatkę warstwową- tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę śledziową z ziemniakami , jajkami i majonezem.
Przepis na sałatkę warstwową z pieczarkami
Składniki na 4-5 porcji:
-
słoik marynowanych pieczarek
-
300 g szynki drobiowej
-
6 jajek
-
puszka kukurydzy
-
3 ogórki konserwowe
-
garść zielonych oliwek
-
4 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę warstwową z pieczarkami?
Ugotuj jajka na twardo, następnie ostudź je i oddziel białka od żółtek. Pokrój w kostkę ogórki konserwowe, szybkę drobiową i posiekaj białka. Odsącz kukurydzę i grzyby z zalewy.
Źródło zdjęcia: canva/ MeaoFoto Do miski włóż kolejno szynkę, białka (oprósz je solą i pieprzem), następnie ogórki, kukurydzę, grzyby, majonez. Na górę zetrzyj na tarce żółtka, następnie poukładaj pokrojone zielone oliwki. Sałatkę wstaw do lodówki na 15-20 minut, aby się schłodziła