Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami to smaczne i zdrowe danie – lekki obiad, który daje energię bez poczucia ciężkości na żołądku. Poznaj prosty i szybki przepis na sałatkę z kurczakiem, pomarańczą i orzechami.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: dla kogo?

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami to smaczne danie z dużą ilością mięsa, zieleniny, owoców i orzechów. Jest zdrowa i nie zawiera wielu kalorii, nadaje się więc na posiłek dla osób na diecie czy uważnie dbających o linię.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: na jaką okazję?

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami to pyszny i lekki obiad, może też być pożywnym lunchem, którego zazdrościć będą koleżanki i koledzy w szkole czy pracy. W większej ilości nada się na poczęstunek imprezowy. Ponieważ sałatka wyglądania ładnie i nie jest ciężka, może nadać się na romantyczną kolację.

Składniki sałatki z kurczakiem, pomarańczą i orzechami dostępną są w sklepach przez cały rok. Warto włączyć ją zwłaszcza do zimowego jadłospisu, by zapewnić sobie odpowiednią ilość witamin w tym ponurym czasie.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: ile kalorii?

Jedna porcja sałatki z kurczakiem, pomarańczą i orzechami zawiera ok. 500 kcal. To mniej więcej 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie u kobiety i ¼ u mężczyzny, o ile nie prowadzą oni zbyt aktywnego trybu życia.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: trudność

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami to danie łatwe do przygotowania. Nie wymaga użycia skomplikowanych narzędzi kuchennych ani znajomości chemii spożywczej.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: czas na przygotowanie

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami powstaje dość szybko. Krojenie, mieszanie i smażenie (lub grillowanie) nie trwa długo, a ponieważ musimy układać kolejne składniki na talerzach na bieżąco, podanie sałatki samo w sobie nie zabiera czasu i odbywa się równolegle z przygotowaniem. Całość gotowania powinna zająć nie więcej niż 30 minut.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: składniki (2 porcje)

  • Filet z kurczaka – ok. 200 g
  • Rukola – ok. 30 g
  • Sałata lodowa – ćwierć główki
  • Pomarańcza – 1 duża
  • Granat – ½ lub 1/3 owocu
  • Orzechy (włoskie lub pekan) – 60 g.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: składniki sosu

  • Oliwa z oliwek niefiltrowana – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sok z pomarańczy – 2 łyżki
  • Miód – 3 łyżki
  • Musztarda miodowa – 2 łyżki
  • Cynamon mielony – 1/3 łyżeczki.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: potrzebne przybory

Do przygotowania sałatki z kurczakiem, pomarańczą i orzechami potrzebny będzie ostry nóż, kubek do wymieszania składników sosu, patelnia do uprażenia orzeszków oraz druga patelnia grillowa, choć od biedy możemy się bez niej obyć.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: warzywa i owoce

Przed przystąpieniem do szykowania sałatki, musimy posiekać, umyć i odcedzić sałatę lodową oraz rukolę. Po osuszeniu przekładamy sałaty na talerze, na których będziemy serwować danie.

Teraz musimy wyfiletować pomarańczę. Potrzebny będzie do tego ostry nóż. Odcinamy górę i dół owocu, a potem prowadzimy nóż od odciętej krawędzi górnej do dolnej, tak by pasami oddzielić od miąższu skórę pomarańczy wraz z białym włóknami. Te włókna to tzw. albedo, które ma wprawdzie wiele witamin, ale też intensywnie gorzki smak. Gdy pomarańcza jest już obrana, możemy ją wyfiletować – wyciąć cząstki spomiędzy trzymających je błon. W dłoni powinno zostać nam miękkie gniazdo błon – wyciskamy z niego sok do szklanki, w której przygotujemy sos do sałatki.

Jeśli planujemy dodać do sałatki owoc granatu, musimy teraz go pokroić i pozbyć się ziarenek (a jest ich dużo i mają tendencję do pryskania na wszystkie strony i brudzenia ścian). Żeby uniknąć bałaganu, najlepiej jest przekroić dojrzały granat na połowy, a potem kolejno położyć każdą połówkę w misce stroną z pestkami do dołu. Następnie uderzamy w skorupę owocu, wytrząsając pestki do miski.

Orzeszki z kolei najpierw prażymy przez parę minut na patelni, a potem drobniutko siekamy.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: przygotowanie sosu

Następnym krokiem w przygotowaniu sałatki z kurczakiem, pomarańczą i orzechami jest sporządzenie sosu. To bardzo proste: wystarczy zmieszać w wysokiej szklance wszystkie składniki z listy, dodać soli i pieprzu, a potem wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: przygotowanie kurczaka

Przed grillowaniem lub smażeniem, mięso kurczaka należy pokroić na ćwiartki, posypać solą i pieprzem, a potem wysmarować z obu stron oliwą.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: smażenie lub grillowanie

Najlepiej jest użyć do przygotowania kurczaka specjalnej patelni grillowej z rusztem. Wtedy nie trzeba używać dodatkowego tłuszczu. Jeśli nie mamy pod ręką patelni grillowej, nada się też zwykła, na której rozlewamy łyżeczkę oliwy za każdym razem, gdy przekładamy mięso na drugą stronę.

Kurczak powinien się grillować lub smażyć przez ok. 4 minuty z każdej strony, na zwykłej patelni być może minute dłużej.

Gdy kurczak już się zarumieni, polewamy go mniej więcej 1 łyżką sosu, który wykonaliśmy. Kurczak z sosem powinien się grillować lub smażyć przez kolejne 1,5 minuty, potem przekładamy go na drugą stronę i znowu polewamy sosem (na zwykłej patelni wlewamy też łyżeczkę oliwy lub masła). Po mniej więcej jednej minucie kurczak powinien już być gotowy. Zdejmujemy go z patelni i przekładamy na osobny talerz. Kroimy kurczaka na drobne kawałki.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami: podanie

Teraz możemy przystąpić do ostatniej fazy przygotowywania naszej sałatki. Na talerze z rukolą i sałatą lodową wykładamy cząstki pomarańczy, kawałki kurczaka, sypiemy też uprażone orzeszki i pestki granatu. Możemy dodać dla smaku soli, pieprzu, odrobiny oliwy. Mieszamy sałatkę, a na koniec polewamy ją przygotowanym sosem.

Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami jest gotowa!

Następny artykuł