Sałatka z pieczarkami smażonymi - prosty przepis na wyśmienite danie
Sałatka z pieczarkami smażonymi i ciecierzycą to pomysł na wyjątkową przystawkę lub lekki, ale pożywny lunch i kolację. Cieciorka i grzyby podsmażone w sosie z wina wytrawnego, miodu i sosu sojowego to prawdziwy przysmak dla każdego. Poznaj przepis na sałatkę z pieczarkami smażonymi.
Sałatka z pieczarkami smażonymi to uczta dla smakoszy. Aromatyczny sos na bazie wina, miodu i sosu sojowego nadaje ciecierzycy i pieczarkom niezwykłego smaku. Sałatkę podaj z rukolą, która rewelacyjnie łączy się z całą potrawą.
Sałatka jest pożywnym daniem za sprawą ciecierzycy, która jest zamiennikiem mięsa w dietach wegańskich i wegetariańskich. Ziarna cieciorki są sycące, mają lekko słodki smak z delikatną, orzechową nutą. Ciecierzyca bogata jest w białko roślinne i wiele cennych witamin, dlatego też warto wprowadzić ją do diety.
Sałatka z pieczarkami smażonymi i ciecierzycą to pomysł na pyszną przystawkę, dodatek do zimnej płyty podczas większych spotkań z rodziną i przyjaciółmi, a także pyszny i pożywny lunch lub kolacja.
Ciecierzycę wykorzystasz np. do zrobienia pysznego hummusu na kanapki z suszonymi pomidorami, aromatycznego curry i wielu sałatek i surówek, w tym surówki z młodej kapusty . W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać cieciorkę w kuchni i co jeszcze można z niej przygotować.
Przepis na sałatkę z pieczarkami smażonymi
Składniki na 4-5 porcji:
-
500 g pieczarek
-
cebula czerwona
-
2 ząbki czosnku
-
puszka soczewicy
-
200 ml wina białego wytrawnego
-
100 g rukoli
-
łyżka masła
-
sól, pieprz
-
łyżka sosu sojowego
-
łyżka miodu
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami smażonymi?
Na maśle zeszklij pokrojone w plastry pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów całkowicie odparuje, przełóż na talerz.
Na patelni zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, wlej wino, dodaj łyżkę miodu, sos sojowy i gotuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, następne włóż odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotuj, aż cieciorka wchłonie większość sosu.
Ciecierzycę przełóż do miski, na tej samej patelni podsmaż chwilę pieczarki, aby również przeszły smakiem sosu, przełóż do miski z cieciorką, dopraw do smaku pieprzem. Do sałatki dodaj rukolę i całość dokładnie wymieszaj.