sałatki z truskawkami
pexels.com

Sałatki z truskawkami – owocowe szaleństwo na talerzu

Czy też należysz do osób, które na sezon truskawkowy czekają cały rok? Jeśli tak, zapewne możesz jeść je prosto z łubianki, ze śmietaną i cukrem, w owsiance, ale też w daniach wytrawnych. Jeśli chodzi o te ostatnie, świetnie sprawdzają się sałatki z truskawkami – oto pomysły dla wszystkich miłośników kuchni!

Truskawka – miss sezonu letniego

Czerwiec i lipiec to truskawkowe miesiące. To właśnie wtedy możemy kupić pyszne polskie owoce, świeżo zebrane z krzaczków – a jeśli mamy je u siebie w ogródku, nic tylko z niego nie wychodzić! Warto bowiem jeść truskawki nie tylko dla walorów smakowych, ale też zdrowotnych. Dostarczają nam dużo witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Mają też w sobie wiele błonnika oraz wody, a mało kalorii – na 100 g około 30-35 kcal. Można więc zajadać się nimi do woli!

Jeśli chodzi o dania z truskawkami, głównie kojarzymy desery – pyszne smoothies do picia, mus ze zmiksowanych truskawek, lody, sernik na zimno z truskawkami czy tartę. A co z daniami bardziej wytrawnymi? One także mogą – i wręcz powinny – święcić triumfy w sezonie truskawkowym, ponieważ smaki słony czy kwaśny doskonale komponują się z lekką słodyczą tych owoców. Ich delikatny smak i tekstura znakomicie łączą się np. z łososiem, krewetkami czy też polędwiczkami wieprzowymi. Świetnie sprawdzają się także w połączeniu z serami i to właśnie one najczęściej znajdują się w przepisach na różnego rodzaju sałatki z truskawkami. Oto te, które na pewno warto poznać!

Sałatka z truskawkami i fetą

Składniki:

  • Kilka liści sałaty lodowej
  • Garść rukoli
  • 100 g truskawek
  • 80 g sera typu feta
  • 30 g czarnych oliwek
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Oliwa z oliwek
  • Glassa balsamiczna lub ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Sałatę lodową porwij na małe kawałki i wymieszaj z rukolą.
  2. Umyte i wyszypułkowane truskawki pokrój na ćwiartki. Oliwki przekrój na pół, a ser feta w kostki – delikatnie wymieszaj je z sałatą, a na wierzch dodaj przerwane na pół liście mięty.
  3. Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i glassą lub octem balsamicznym. Do ozdoby ułóż na wierzchy dodatkowy liść mięty.

Sałatka ze szpinakiem i truskawkami

Składniki:

  • 2 garści świeżych liści szpinaku „baby”
  • 100 g truskawek
  • 100 g mozzarelli
  • 4-5 sporych kawałków suszonych pomidorów (z oliwy)
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 3 łyżeczki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z 1 dojrzałej cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj i osusz.
  2. Umyj truskawki i pokrój na ćwiartki.
  3. Mozzarellę i awokado pokrój w niewielkie kawałki (jeśli ser jest w mini-kulkach, można je zostawić w takiej formie), a suszone pomidory pionowo w paski.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj, dodając do nich sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony).
  5. Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą oliwę z suszonych pomidorów, sok wyciśnięty z cytryny i 1 łyżeczkę miody – polewamy sałatkę i gotowe!

Sałatka z truskawkami i łososiem

Składniki

  • Kilka liści sałaty lodowej lub garść roszponki
  • Garść rukoli
  • 50 g wędzonego łososia
  • 100 g truskawek
  • Pół krążka – około 60 g – sera camembert
  • Duża garść płatków migdałowych
  • Oliwa z oliwek
  • Glassa balsamiczna lub ocet balsamiczny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Sałatę i rukolę umyj i wymieszaj ze sobą.
  2. Łososia pokój na paski.
  3. Truskawki umyj i wyszypułkowane pokrój na plastry.
  4. Ser camembert pokrój zaś w trójkąciki.
  5. Przygotuj sos: oliwę z oliwek wymieszaj z glassą balsamiczną oraz solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
  6. Upraż płatki migdałowe – rozgrzej suchą patelnię, a następnie na małym ogniu, co chwilę mieszając, podgrzewaj płatki. Zaczekaj aż się zarumienią.
  7. Łososia, truskawki i camembert podaj ułożone na sałacie, polane sosem i posypane migdałami – smacznego!

Sałatki z truskawkami? Zaszalej!

Pamiętaj, że orzeźwiającą propozycją na letni sezon są też sałatki złożone z samych owoców – truskawka połączona z arbuzem, kiwi i bananem to zdrowa przekąska, która posypana podprażonymi płatkami migdałowymi, dostarczy wielu składników odżywczych. Całość możesz skropić też z sokiem z cytryny. Nie zapomnij o przyozdobieniu sałatki z truskawkami listkami świeżej mięty – znakomicie do siebie pasują, pogłębiając swój smak i powalając nasze zmysły aromatem. Która zatem wersję wybierasz?

Następny artykuł