Salceson w domu ze wspaniałej recepturywikipedia.org/MOs810 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl zdjęcie poglądowe

Jedni go kochają, inni wręcz przeciwnie. Salceson budzi sporo emocji, zdradzamy jak go przyrządzić

Salceson można kochać albo nienawidzić, jednak ciężko nie przyznać mu wielkiego sukcesu. Większość z nas nie przygotowuje go w domu, lecz kupuje w sklepie, ponieważ uważamy, że jego przyrządzenie jest trudne i mało opłacalne. Okazuje się, że domowy salceson może być nawet lepszy niż sklepowy, w dodatku dokładnie wiemy co znajduje się w środku.

Salceson jest wędliną, która idealnie pasuje do kanapek. Jako dzieci zajadaliśmy się kanapkami z salcesonem, choć część z nas musiała robić to po kryjomu dopiero po przyjściu do domu. Dzieci w szkołach po prostu śmiały się z tych, którzy przynosili salceson do szkół. Ilość przepisów w internecie może odstraszyć początkującego kucharza, dlatego poniżej prezentujemy recepturę sprawdzoną i jedną z najlepszych.

Gessler wytknęła właścicielce powiększone usta i drogie ciuchy. Wiemy, jak po emisji Gessler wytknęła właścicielce powiększone usta i drogie ciuchy. Wiemy, jak po emisji "Kuchennych rewolucji" potoczyły się losy jej restauracjiCzytaj dalej

Salceson - wędlina z dawnych lat

Zgodnie z tradycją wykorzystuje się do niego praktycznie całe zwierzę kultywując zasadę zero odpadków. Wielu może odtrącić fakt używania podrobów czy innych części zwierzęcia, jednak zdecydowanie warto. Nie tylko uzyskamy lepszy smak, ale będziemy bardziej ekologiczni.

Składniki:

    • 3,5 kilograma mięsa (mięso i podroby wedle uznania)
    • 1.5 kilograma włoszczyzny
    • 10 liści laurowych
    • 20 ziaren ziela angielskiego
    • 2 łyżki kolendry
    • 3-4 litry wody
    • 30 gramów żelatyny
    • 2 łyżki pieprzu
    • 3 łyżki soli
    • 2 łyżki kminku
    • 4 łyżki majeranku
    • 8 ząbków czosnku

Dzisiaj grzeje: 1. Ogromny dramat uwielbianego polskiego kucharza. Niestety, przegrał walkę o restaurację, wielka strata
2. Wybory prezydenckie 2020. Czym są wyniki exit poll?

Przygotowanie:

    1. Mięso i warzywa wrzuć do garnka i zalej wodą tak, aby zakrywała wszystkie składniki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę i gotuj przez około 3 godziny.
    2. Odcedź wywar i zredukuj do około 1 litra rosołu. Do ciepłego płynu wrzuć żelatynę i dokładnie wymieszaj.
    3. Mięso pokrój z grubsza w kostkę i przełóż do dużej miski. Dodaj pół litra wywaru i wymieszaj dokładnie. Dopraw pieprzem, solą, kminkiem, majerankiem oraz wyciśniętym czosnkiem.
    4. Nastaw garnek z wodą i przygotuj osłonkę salcesonu. Opłucz ją pod ciepłą wodą i zawiąż jeden koniec.
    5. Przełóż masę do worka na salceson i zawiąż dokładnie końcówkę. Salceson wrzuć do garnka z wodą i parz w temperaturze 60 stopni przez dwie godziny.
    6. Po parzeniu przełóż do lodówki, najlepiej na całą noc. O poranku salceson możesz już kroić.

Najlepsze newsy:

        1. "Jest fatalnie". Marian Opania znalazł się w tragicznej sytuacji
        2. Plaga Bałtyku w Gdyni i Sopocie. Jest decyzja, przykra wiadomość
        3. Wiele osób popełnia 2 błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
        4. Ważne ogłoszenie dla wszystkich, którzy jutro chcą zrobić zakupy w Lidlu, Biedronce, Dino, Auchan i innych sklepach. Nie wszyscy mieli świadomość
        5. Były hitem w barach mlecznych, teraz polecają się na obiad. Kotlety pożarskie są klasyką gatunku, uwielbia je kolejne pokolenie
        6. Mariusz Pudzianowski zadziwił wszystkich kibiców w dniu wyborów. Przypomniał Polaka, którego wielbiły tysiące

Źródło: magicznyskladnik.pl

Następny artykuł