Smakosze.pl Przepisy Sekielski zdradził sekretną recepturę na zupę buraczaną. Była ważnym punktem jego diety
canva/juefraphoto; IG/tomaszsekielski

Sekielski zdradził sekretną recepturę na zupę buraczaną. Była ważnym punktem jego diety

25 czerwca 2023

Zupa buraczana jest lekka i niesamowicie zdrowa. Przepisem na ten przysmak podzielił się ostatnio Tomasz Sekielski, który raczył się nią podczas swojej diety. Wymaga jedynie odrobiny wysiłku, a smakuje znakomicie. Musicie spróbować — rodzina zje ze smakiem.

Przepis na zupę buraczaną Tomasza Sekielskiego

Dziennikarz Newsweeka przeszedł w ostatnich latach metamorfozę. Pod okiem specjalistów schudł aż 90 kilogramów. Pomogły mu w tym m.in. zdrowe posiłki — takie jak prezentowana dziś zupa buraczana. Możecie bez trudu odtworzyć ją w domu.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 500 g buraków
  • 200 g papryki czerwonej
  • 215 g marchewki
  • 180 g pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 1 puszka pomidorów
  • 190 g jabłek
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • garść pestek z dyni
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu "magiczny składnik". Ma przez to piorunujące właściwości

Jak zrobić zupę buraczaną? Tomasz Sekielski pokazał przepis

Zaczynamy od umycia i obrania wszystkich warzyw poza papryką i cebulą. Kroimy je w kostkę i przenosimy do garnka z wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a w międzyczasie siekamy cebulę, kroimy paprykę w paski oraz ścieramy jabłko na tarce o większych oczkach.

Na dobre rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy wymienione składniki, a gdy nieco zmiękną, przenosimy je do garnka. Wlewamy również pomidory z puszki. Na koniec miękkie warzywa blendujemy na gładki krem. Zupę buraczaną doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.

Jak podać zupę buraczaną?

Sekielski jadał zdrowy krem warzywny z dodatkiem niesamowicie zdrowych i przyjemnie chrupiących pestek dyni. Wystarczy wrzucić je do porcji przelanej na talerz.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Szczególnie polecamy sycącą pomidorową z czerwoną soczewicą . Być może skusi was też wyśmienity chłodnik z arbuza i pomidorów .

Zupa buraczana jest pyszna.png
canva/inerika

Źródło: o2

Zetrzyj i dodaj do mielonych. Wyjdą 100 razy bardziej soczyste niż zwykle
Zalej nią zmielone liście laurowe i wypij. Po 3 dniach zauważysz potężną zmianę
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy