Serzdjęcie poglądowe/commons.wikimedia.org/Pawel Swiegoda (Paberu)/CC 2.5

GIS pilnie ostrzega przed skażonym serem góralskim. Natychmiast go wyrzuć lub oddaj

Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser został poddany badaniom, w których trakcie wykryto bakterię Listerię. Z tego powodu produkt wycofano, a co więcej, alarmuje się o zaprzestanie jego spożywania. Jeśli po jego zjedzeniu dostrzegasz niepokojące objawy, warto skonsultować się z lekarzem. Bakteria może prowadzić do choroby zakaźnej, nazywanej Listeriozą, która objawami przypomina grypę, a nawet zapalenie opon mózgowych.

Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser to jeden z produktów, który został wycofany ze sprzedaży w tym tygodniu. Wszystko z uwagi na wykrycie w nim bakterii Listerii. Żywność, znajdująca się w sklepach, poddawana jest regularnym badaniom. Ich efekty często zaskakują

Jednym z produktów, o który zaalarmowano w tym tygodniu to ser góralski. Jeśli posiadasz go w swoim domu, powinieneś natychmiast zrezygnować z jego spożywania. Jakiś czas temu pisaliśmy na temat chipsów o smaku wasabi, które zostały wycofane z uwagi na dodatkowy, uczulający składnik. Przeczytacie o tym w tym artykule.

Ser, który nie jest zdatny do spożycia

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem skażonego sera. Bakteria została wykryta w trakcie badań urzędowych. Co więcej, znaleziono ją w każdej próbce poddanej badaniu. Produkt jest już wycofywany przez producenta, a więc nie powinien się on znajdować na sklepowych półkach. Niedawno poinformowano również o wycofaniu ze sprzedaży suszonej papryki, w której znaleziono pałeczki salmonelli. Pisaliśmy o tym tutaj.

Zjedzenie żywności zakażonej bakterią Listeria może prowadzić do choroby zakaźnej zwaną listeriozą. Jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, osób starszych czy noworodków.

Jak rozmrozić zamarznięte masło ? Jest najszybszy sposóbJak rozmrozić zamarznięte masło ? Jest najszybszy sposóbCzytaj dalej

Skażony produkt to ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g o numerze partii: 12080 oraz dacie ważności do 06.02.2021. Jego producentem jest PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604.

Listerioza zagraża naszemu życiu

To częste zjawisko, jeśli chodzi o bakterie znajdujące się w badanych produktach spożywczych. - W związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu - informuje Główny Inspektor Sanitarny.

Jeśli chodzi o listeriozę, jest to rzadka choroba, która wywoływana jest przez bakterię powszechnie występującą w środowisku. Przede wszystkim możemy się nią zarazić drogą pokarmową. Swoimi objawami przypomina często grypę.

Mogą wystąpić między innymi dreszcze, bóle mięśni, gorączka, biegunka czy wymioty. Warto pamiętać o tym, że u osób z osłabioną odpornością objawy będą znacznie silniejsze.Wszystko zależy od organizmu i jego podatności na podobne choroby.

Jeśli bakteria zdąży zaatakować układ nerwowy, objawy będą mogły przypominać te charakterystyczne dla zapalenia opon mózgowych. Należy do nich między innymi sztywność karku czy problem z przyciągnięciem brody do klatki piersiowej. Ciężkie wypadki zachorowań mogą wymagać hospitalizacji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pikio.pl; gov.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł