Ser zdrowszy niż mogłoby się wydawać.Pixabay / sharonang

Polacy kochają żółte sery, wiadomo, który z nich jest najzdrowszy. Będziecie zaskoczeni

Z całą pewnością ser jest jednym z najbardziej lubianych produktów spożywczych, na który możemy natknąć się w niemal każdej lodówce. Nietrudno znaleźć amatorów tego przysmaku. W związku z tym warto wiedzieć, który ser jest najzdrowszy. Fakty na ten temat mogą być dla wielu osób niezwykle zaskakujące.

Nie da się ukryć, że ser jest jednym z najsmakowitszych osiągnięć cywilizacji. Towarzyszy on ludzkości od tysiącleci. Współcześnie niektórym ciężko wyobrazić sobie śniadanie bez kanapki zwieńczonej plastrem tego żółtego przysmaku. Jaki wpływ ma jego spożywanie na nasze zdrowie?

Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapustaUwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapustaCzytaj dalej

Ser i jego wpływ na zdrowie

Najprawdopodobniej każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ser jest wykonywany z mleka. W związku z tym w jego skład wchodzi duża ilość białka oraz wapnia. Jest ono łatwo przyswajalne przez nasz organizm i dzięki jego jedzeniu możemy zadbać o odpowiednią kondycję kości. Powszechnie przyjęło się, że żółty ser uznawany jest za tłusty. Przez to często jest uznawany za mniej zdrowy. Okazuje się jednak, że jeden z przedstawicieli tej grupy ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Dzisiaj grzeje:

  1. Hańba, nikt nie zauważył. Pan Artur spojrzał na bób z Biedronki i dostrzegł porażającą prawdę, teraz nagłaśnia ogromną aferę
  2. Będą pożyczki dla zadłużonych. ARiMR ogłosił zasady przyznawania, wiadomo kto może liczyć na dodatkowe wsparcie

Najzdrowszy spośród serów

Ciężko uwierzyć, ale najzdrowszym serem jest parmezan. W swoim wnętrzu skrywa on ogrom witamin i minerałów. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na portalu ABC Zdrowie, naukowcy udowodnili, że obniża on ciśnienie tętnicze krwi. Tezę tą potwierdzono dzięki przebadaniu kilkuset osób. Jedna z grup codziennie spożywała parmezan, druga nie miała go w swoim jadłospisie wcale. To właśnie u osób spożywających ten ser ustabilizowało się ciśnienie tętnicze krwi. Warto jednak zwrócić uwagę na inne cechy, które posiada parmezan.

W przeciwieństwie do pozostałych rodzajów serów parmezan jest o wiele mniej kaloryczny. Ponadto ma on bardzo dużo białka, którego ilość jest porównywalna z wołowiną. Jego istotną cechą jest również lekkostrawność. Nasz organizm potrzebuje zaledwie 1,5 godziny na jego przyswojenie.

Najlepsze newsy:

  1. Eleni wyszła na scenę przy Tadeuszu Rydzyku. Dzieje się teraz na Jasnej Górze
  2. Co najmniej 40 osób nie żyje, tysiące ludzi bez domu. Żywioł nie miał litości za granicą
  3. Z 1 krzaka sypnie ogórkami na wiele wiader. Dzięki nawozowi cukrowemu, niebywale tani i prosty w przygotowaniu
  4. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  5. Wrzuciła do małosolnych nietypowy składnik. Wszyscy poprosili o przepis
  6. Wielka radość w domu Adama Małysza. Córka przekazała radosną informację, w końcu się doczekała

Źródło: ABC Zdrowie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł