Sernikflickr.com/Taiwai Yun https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Lepszy przepis nie istnieje. Najlżejszy, puszysty sernik japoński, kubki smakowe w 7 niebie

Sernik przygotowywany naszym rodzimym sposobem zna każdy, a przepisów jest tyle co domostw, w których jest przygotowywany. Japończycy również mają swój przepis, na ten delikatny deser. Jednak ich wersja jest zupełnie inna niż nasza.

Sernik z Japonii jest nowatorski. Nasze ciasto przypomina jedynie z nazwy, ponieważ w fakturze i smaku bliżej mu do biszkoptu. Jest sprężysty i puszysty, a dzieki delikatności rozpływa sie w ustach.

Wbiła łodygę róży w ziemniaka i posadziła. Oniemiała widząc co wyrosło po 7 dniachWbiła łodygę róży w ziemniaka i posadziła. Oniemiała widząc co wyrosło po 7 dniachCzytaj dalej

Sernik puszysty jak chmurka

Aby przygotować ten przepis musicie być dokładni, ostrozni i delikatni. Japońska kuchnia wymaga precyzji i pewności ruchów, jednak wynagrodzi wam wspaniałym deserem, które będąc Waszym popisowym daniem zaskoczy domowników.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 230 gramów mascarpone
  • 75 ml mleka
  • 35 gramów masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • otarta skórka z cytryny, może być kandyzowana

Dzisiaj grzeje: 1. Zjadła 3 pieczone ząbki czosnku. Obserwowała efekty i godzina po godzinie szczęka opadała jej coraz niżej

2. Gdzie kręcono "Ranczo"? Jest w zupełnie innym miejscu niż wielu myśli, turyści je uwielbiają

Przygotowanie:

  1. W kąpieli parowej umieść miskę. Dodaj do niej masło, mleko oraz mascarpone. Mieszaj aż wszystko sie połączy.
  2. Do ostudzonej masy dodaj żółtka, skórkę z cytryny mąkę oraz skrobię ziemniaczaną. Mieszaj delikatnie ruzgą, do połączenia składników.
  3. Ubij białka na sztywna pianę z cukrem i szczyptą soli.Cukier dodawaj po jednej łyżce.
  4. Połącz białka z resztą ciasta, bardzo delikatnie. Nie rób tego gwałtownie, aby z piany nie uszło powietrze.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na blasze wypełnionej wodą.
  6. Nastaw piekarnik na 200 stopni, wsuń delikatnie blachę z wodą oraz formą z ciastem. Piecz przez około 15 minut.
  7. Następnie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
  8. Wyjmij sernik i odstaw do pełnego wystudzenia.

Proponujemy udekorować ciasto świeżymi owocami leśnymi oraz bita śmietaną. Domowej roboty sos karmelowy lub kawowy idealnie dopełni smakiem deser, a jego kolor nada niepowtarzalny wygląd.

Najlepsze newsy:

  1. Polacy masowo popełniają największy błąd podczas gotowania rosołu. Właśnie dlatego nie ma idealnego smaku
  2. Dagmara Kaźmierska jest bardzo szczęśliwa. Plotki o ciąży w „Królowych życia” potwierdziły się
  3. Wypijesz miksturę z octu i koniec infekcji. Jest prosta, a efekt bajeczny
  4. Afera, wreszcie wiadomo po co mięso pakują z "higieniczną wkładką". Oszustwo producentów nie mieści się w głowie
  5. Chleb smażony w jajku warto jeść z ważnych powodów. Poznasz je i od razu wyjmiesz patelnię
  6. GIS ostrzega. Na rynek trafiła niebezpieczna substancja, która może uszkodzić mózg i doprowadzić do śmierci

Źródło: gotowanie.onet.pl

Następny artykuł