SernikWikipedia / autor: Silar / licencja CC 3.0

Jest najlepszy. Nie ma prostszego sernika

Sernik już zawsze wyjdzie bezbłędnie. Przygotowaliśmy banalny przepis, dzięki któremu staniesz się mistrzem deserów. Uwaga, ciasto znika z blaszki zaraz po wystygnięciu.

Sernik niepodzielnie rządzi wśród polskich ciasto. Uwielbiamy jego wilgotny, konkretny smak i łatwość łączenia się z innymi smakami. Sernik możemy podawać z polewą czekoladową, ciepłymi malinami bądź cukrem pudrem, chociaż doskonale przygotowany smakuje równie wybornie bez żadnych dodatków. Nawet najlepsze dodatki, bowiem nie pomogą, jeśli nie wyjdzie nam samo ciasto. Dlatego podajemy przepis, który wykluczy tę możliwość raz na zawsze

Od jutra Lidl będzie zamknięty. Dzisiaj wielka akcja, tłum ludzi gromadzi się w środku, niebywałe doniesienia z polskiej miejscowościOd jutra Lidl będzie zamknięty. Dzisiaj wielka akcja, tłum ludzi gromadzi się w środku, niebywałe doniesienia z polskiej miejscowościCzytaj dalej

Bezbłędny sernik nawet dla kulinarnego laika

Największą bolączką osób, które pieką sernika to jego puszystość. Drobny błąd może kosztować nas opadnięte i nieapetyczne ciasto, dlatego musimy krok po kroku wykonywać wszystkie czynności z przepisu. Mimo, że sposób przygotowania jest banalny, to żadnego z punktów nie można pominąć ani zmienić. Doskonały sernik wymaga precyzji i uwagi, jeśli je otrzyma - odpłaci nam się obłędnym smakiem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnym
  2. 700 osób miało kontakt z zakażonym. Porażająca wiadomość spod Tatr

Składniki:

  • 125 gram roztopionego i wystudzonego masła
  • 300 gram cukru
  • 4 jajka
  • 100 gram kaszy manny
  • skórka z jednej wyparzonej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu do sernika

Masło z cukrem ucieramy na gładką masę, dodając pod koniec po kolei żółtka jajek. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, kaszę i cukier waniliowy - składniki dodajemy powoli, cały czas mieszając masę mikserem. Na koniec do masy dodajemy powoli cały twaróg, mieszamy tak długo, aż w cieście nie będzie grudek. Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę - szczypta soli pomoże uzyskać idealną konsystencję. Pianę dodajemy do masy drewnianą łyżką i nią także łączymy ze sobą. Musimy być bardzo delikatni, to strategiczny moment., nie mieszamy za długo, zależy nam tylko by te 2 składniki się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej oraz wysypanej bułką tartą okrągłej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 min w 180 stopniach. Po tym czasie nie otwieramy drzwi piekarnika i pozwalamy sernikowi wystudzić się powoli, dzięki temu ciasto będzie puszyste i nie opadnie. Sernik możemy przygotować także na kruchym spodzie bądź hebatnikach.

Najlepsze newsy:

  1. Pilna, niespodziewana konferencja Mateusza Morawieckiego. Padły najnowsze informacje, chodzi o miliardy dla Polsk
  2. 700 osób miało kontakt z zakażonym. Porażająca wiadomość spod Tatr
  3. Okrasa ujawnił tajemnicę optymalnego ciasta na pierogi. Kluczem jest 1 krok, sprawia że nigdy się nie rozpadają
  4. Syn Edyty Górniak nie jadł przez tydzień. Powód poraża, nawet słynna mama była zdumiona
  5. Ewa Chodakowska nigdy nie wrzuca do rosołu 1 rzeczy. Ma lepszą i zdrowszą alternatywę
  6. Nagła śmierć znanej postaci sportu. W poniedziałek miał przyjść na trening, ale nie zdążył

Źródło: Pikio

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł