Sernik na świętaGreentellect_Studio, Getty Images

Niesamowite, co Makłowicz dodaje do sernika. Ciasto jest zawsze wilgotne i puszyste

Sernik jest przez wielu uważany za króla wszystkich deserów. Robert Makłowicz uwielbia to ciasto na tyle, że postanowił delikatnie zmodyfikować przepis. Dodaje on do niego gładko utłuczone ziemniaki, co sprawia, że łakoć jest puszysty, delikatny i bardzo wilgotny.

Sernik według receptury Roberta Makłowicza to najlepszy sposób na perfekcyjne wykonanie klasycznego ciasta. W Polsce sernik jest niezwykle popularny i ciężko wyobrazić sobie przyjęcie bez jego udziału. Dzięki aromatycznym dodatkom, będzie wyróżniał się pośród innych ciast wspaniałym zapachem.

Co więcej, dodatek ziemniaków nada mu zupełnie nowej i lepszej faktury. Ziemniaczane puree sprawi, że ciasto będzie puszyste i delikatne - ziemniaki zwiążą także znacznie więcej wody co pozwoli upiec zaskakująco wilgotny sernik.

Sernik Roberta Makłowicza

W tym przypadku nie ma mowy o pomyłce, wszak Robert Makłowicz ma ogromną wiedzę o ciastach i w swoim przepisie zamieścił instrukcję krok po kroku jak stworzyć cukiernicze arcydzieło w domowym zaciszu. Efekt będzie niesamowity i zachwyci każdego, kto uwielbia słodycze.

Idealny sernik nigdy nie może opaść, a to niestety częsta przypadłość tego ciasta. Aby tego uniknąć warto skorzystać z mądrości Makłowicza, który unika tego problemu dzięki ziemniakom. Jako dodatek stosuje także sos wiśniowy, który doskonale komponuje się z resztą składników.

Zupa grzybowa z serem wg przepisu Magdy Gessler jest świątecznym hitem. Nieporównywalnie lepsza niż klasyczna wersjaZupa grzybowa z serem wg przepisu Magdy Gessler jest świątecznym hitem. Nieporównywalnie lepsza niż klasyczna wersjaCzytaj dalej

Poszukujesz więcej przepisów na desery lub świąteczne dania? Zajrzyj do innych naszych artykułów, w których opisywaliśmy wiele potraw. Tutaj prezentujemy przepis Ani Starmach na rybę po grecku. Z kolei w tym tekście przedstawiamy porady dotyczące smażenia ryb.

Przepis na sernik Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki gładko zgniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 cytryna
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy

W misce wymieszaj żółtka, cukier puder i ziemniaki, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodawaj pomału ser i mieszaj dokładnie, następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż znikną wszelkie grudki. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier puder i zamieszaj.

Do masy serowej wsyp startą skórkę z cytryny, wanilię i bakalie. Dodaj do sera sztywną pianę z białek i wymieszaj łyżką. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Masę serową przelej do blachy. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około jedną godzinę.

Podawaj polane sosem wiśniowym, który wydobędzie z sernika jeszcze więcej pysznego smaku i odrobinę słodyczy. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł