Sernik z rodzynkami czy bez?wikimediacommons/Alina Zienowicz/CC BY-SA 3.0

Czy sernik powinien być z rodzynkami? Zdania Polaków są bardzo podzielone

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast w Polsce. Od lat trwa wielka dyskusja pomiędzy zwolennikami różnych wersji tego wypieku. Wolisz sernik z rodzynkami czy bez?

Pachnący serem, delikatny i puszysty wypiek - dokładnie tym jest prawdziwy polski sernik. Nasi rodacy wręcz ubóstwiają jego smak i fakturę, lecz od lat prowadzona jest zażarta dyskusja na temat jednego ze składników. Jest równie dużo przeciwników co zwolenników rodzynek w tym cieście. Jakiego zdania jesteś ty?

Zaskakujący produkt, który może uchronić Twoje zdrowie. Zdrowszy od czosnku, ogórków kiszonych i zakwasu z buraków razem wziętychZaskakujący produkt, który może uchronić Twoje zdrowie. Zdrowszy od czosnku, ogórków kiszonych i zakwasu z buraków razem wziętychCzytaj dalej

Sernik z rodzynkami czy bez - która wersja króluje w twoim domu?

Polacy kochają ciasta. Dla wielu obiad musi zakończyć się chociaż jednym kawałkiem słodkości, bez których mnóstwo ludzi nie czuje wystarczającej satysfakcji z jedzenia. Jednym z najczęściej podawanych ciast w polskich domach jest sernik - proste ciasto składające się z masy serowej, kruchego spodu i niekiedy kruszonki.

Niektórzy do jego wnętrza nie dodają nic, inni preferują kandyzowaną skórkę z cytryny lub pomarańczy jako dodatek do serowej masy. Jednak największe kontrowersje bez wątpienia wywołują rodzynki. Suszone winogrona w serniku są źródłem gorącej dyskusji, która rozbrzmiewa latami w całym internecie. Internauci nie mogą jednak dojść do żadnego konsensusu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Najłatwiejsze ciasto "minutka". Wymieszaj wszystko i upiecz, efekt powalający
  2. Tragiczny finał podróży łodzią. Wszystko zatonęło, ratował się kto mógł na otwartej wodzie
  3. Zostało ci mięso z rosołu? Cudownie, zrobisz z niego najlepszy farsz do pierogów

Niektórzy bowiem uważają, że ciasto to bez rodzynek jest niepełne, a uczucie towarzyszące rozgryzaniu owocu jest nie do opisania. Inni z kolei nie znoszą rodzynek i nie wyobrażają sobie, że tak niesmaczny dla nich dodatek mógłby zbezcześcić tak doskonałe ciasto.

Internauci prowadzili już setki jak nie tysięcy rozmów, lecz żadna z nich nie rozwiązała tego problemu. Oba obozy dzielą się bowiem mniej więcej po połowie i każdy ze sposobów przygotowania sernika ma tyle samo zwolenników.

A jakiego zdania są czytelnicy Smakoszy? Może należycie do najmniejszej grupy ludzi, dla których każda wersja sernika jest dobra, niezależnie co znajduje się w jego wnętrzu? Dajcie znać w komentarzach jakie są wasze preferencje.

Kuroń zdeklasował Gessler przepisem na gołąbki. Królowa gastronomii może przecierać oczyKuroń zdeklasował Gessler przepisem na gołąbki. Królowa gastronomii może przecierać oczyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. ZUS wstrzymał bardzo ważną usługę. Terminu jej wznowienia zakład niestety nie podał
  2. Jeszcze tylko 4 dni. Pieniądze dostaną tylko ci sprytni, którzy zdążą na czas
  3. Woda po gotowanych ziemniakach jest niezwykle drogocenna. Przenigdy jej nie wylewaj
  4. Ulepszony i jeszcze skuteczniejszy syrop z cebuli. Jego moc potęgują nietypowe dodatki
  5. Udało się. Zdobyliśmy najprostszy i najzdrowszy przepis na barszcz kiszony bez gotowania, wszyscy powinni go poznać
  6. Jak zakażenie COVID-19 wpływa na zdrowie najmłodszych pacjentów? Polski ekspert komentuje
  7. Wypadek rządowego samochodu w Warszawie, w środku był ochraniany polityk. Na miejscu natychmiast zjawiły się służby

Źródło: zapytaj.onet.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł