

31 Lipca 2020
Niebo w gębie - mało powiedziane. Lekki jak piórko i niesamowicie puszysty sernik, mamy przepis
Sernik powinien być przyjemniej wilgotny, a zarazem puszysty jak chmurka. I taki własnie wychodzi z tego przepisu. Zakochasz się w jego aksamitnym smaku. A najlepsze, że zrobisz go z gotowego sera z pudełka - czyli bez wysiłku.
Sernik bywa zmorą wszystkich początkujących kucharzy. Czasem trzeba nie lada umiejętności, aby wyszedł idealnie pyszny i wysoki. Wielu doświadczonych cukierników twierdzi, że zrobienie sernika to prawdziwa sztuka. Przy okazji tradycyjne przepisy wymagają wiele wysiłku, więc niektórzy wolą odpuścić sobie przygotowanie tego smakołyku samodzielnie i kupują gotowy w cukierni. Dlatego przybywamy na pomoc z przepisem, który pomoże ci upiec perfekcyjny sernik, setki razy lepszy niż w jakiejkolwiek kawiarni.
Sernik jak marzenie - łatwiejszy niż myślisz
Jeśli mamy okazję, aby ułatwić sobie życie, to nie ma co się wahać. Dlatego do tego przepisu używamy już zmielonego, gotowego sera w kubełku. Dzięki temu unikamy żmudnego mielenia kilka razy, które tylko wydłuża nasz czas oczekiwania na gotowe ciasto. Sernik z tego przepisu zrobisz błyskawicznie, a efekt najpierw olśni ciebie, a następnie całą rodzinę. Oto składniki, których potrzebujesz:
Ciasto:
- 200 gram margaryny
- 4 żółtka jaj - białek nie wyrzucamy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
- 50 gram cukru
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 ml oleju
- 3 budynie śmietankowe
- 375 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek - białek także nie wyrzucamy
- białka z wszystkich jaj
- 1,5 szklanki cukru
Dzisiaj grzeje:
- Wiele osób do samego końca walczyło o jej życie. Niestety, choroba zebrała nieubłagane żniwo
- Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
- Ważny komunikat ministerstwa ws. obostrzeń. Dotyczy nie tylko Lidla czy Biedronki
Wszystkie składniki na spód ze sobą miksujemy i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej. Żółtka z cukrem waniliowym ucieramy i stopniowo dodajemy do nich ser z wiaderka, mąkę, budynie oraz olej i mleko. Białka ubijany na sztywną pianę w oddzielnej misce. Do ubitych jaj powoli dosypujemy cukier - cały czas miksując, aby piana nie opadła. Aby piana wyszła sztywna, warto na początku ubijania dodać odrobinę soli. Pianę dodajemy do masy serowej i mieszamy je ze sobą bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy 45-50 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu nie wyciągamy sernika z piekarnika, bo inaczej opadnie. Sernik powinien powoli tracić ciepło w środku piekarnika, wtedy jest najpyszniejszy.
Gotowe ciasto możemy przystroić malinami bądź polewą czekoladową, jednak bez żadnych dodatków będzie równie znakomity.
Najlepsze newsy:
- Rafał Trzaskowski spotkał się z Andrzejem Dudą, ale wszyscy patrzyli tylko na jego buty. ”Obciach”
- Niebywałe nagranie Jacka Kurskiego sprzed 12 lat trafiło do sieci. Na spotkaniu nagle chwycił gitarę, ma talent?
- Rząd znów zdecydował o przywróceniu kwarantanny po powrocie do kraju. W. Brytania przywraca restrykcje
- Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
- Do Biedronki weszli we dwóch, nikt nie przypuszczał jakie zrobią rzeczy. Zostali nagrani przez kamery monitoringu
- Domowa szarlotka z papierówek zachwyca obłędnym smakiem. Kruche ciasto nie ma sobie równych
- Tragiczne wiadomości z samego rana. Nie żyje legenda, przegrała z rakiem w wieku 55 lat
Źródło: Przeslijprzepis
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!
Następny artykuł