Sernik na zimno z dwóch dodatków smakuje obłędnie.pixabay/SylwiaAptacy

Rozpływający się w ustach sernik na zimno. Potrzebujesz tylko dwóch składników, które na pewno masz w kuchni

Sernik na zimno uwielbiają wszyscy najwięksi smakosze, bo latem ciasto smakuje szczególnie dobrze. Dodatkowym plusem słodkości jest to, że nie wymaga on pieczenia, a przepis można dowolnie modyfikować w zależności od tego, jakie owoce mamy akurat pod ręką. Koniecznie sprawdźcie, jak dobrze może smakować sernik z truskawkami albo agrestem. Polecamy banalnie prosty przepis, który zrobi furorę w kuchni.

Sernik na zimno bywa wybawieniem zarówno dla niecierpliwych miłośników pysznych deserów, jak i rozleniwionych letnim upałem. Ciasto jest bajecznie proste i nie wymaga pieczenia, a do tego bardzo łatwo przemycić do niego wszelkie sezonowe owoce. Świetnie będą w nim smakować truskawki, wiśnie, a nawet agrest. Co prawda ciasto warto przygotować dzień wcześniej, bo najlepiej chłodzić je w lodówce przez cały dzień, ale jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Sernik na zimno w błyskawicznej wersji zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczą tylko 2 składniki, by cieszyć się obłędnie pysznym ciastem

Sernik na zimno od lat cieszy się ogromnym uznaniem wielbicieli deserów. Letnia wersja sernika jest dużo mniej pracochłonna, a przepis jest tak prosty, że z powodzeniem można podsunąć go dzieciom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Dodatek waniliowego serka homogenizowanego sprawia, że masa jest bajecznie kremowa i delikatna, a galaretka z ulubionymi owocami - najlepiej lekko kwaskowatymi - świetnie z nią kontrastuje.

Dzisiaj grzeje:

  1. Gwiazdor telewizji śniadaniowej zrobił na wizji coś niewybaczalnego. Zniesmaczeni internauci nie zostawili na nim suchej nitki
  2. Szykują nową opłatę, resort jest na "tak". Będziemy musieli dopłacać po 300 zł na zakupach

Składniki:

  • 2 opakowania ulubionej galaretki owocowej,
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • ulubione owoce w dowolnej ilości.

Przygotowanie:

  1. Jedną z galaretek rozpuszczamy w ok. 150 ml gorącej wody, mieszamy, by się rozpuściła i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie ciepła lub letnia, mieszamy ją z serkiem, aż oba składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy masę do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Przygotowujemy drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu.
  3. Na serkowej masie układamy owoce i zalewamy je zimną galaretką.
  4. Odstawiamy ciasto do całkowitego zastygnięcia - najlepiej na całą noc.

Sernik na zimno warto zrobić w naczyniu wyłożonym folią spożywczą, by łatwo było je dzielić na mniejsze porcje. Równie dobrze ciasto będzie smakować z gotowymi biszkoptami - wystarczy tylko ułożyć je na dnie naczynia i zalać serkiem z galaretką.

Najlepsze newsy:

    1. Oburzające sceny w Pytanie na Śniadanie TVP. Poleciały talerze, widzowie są źli na prowadzącego
    2. Prowadziła transmisję na żywo. Niczego się nie spodziewała. Atak nożownika na wizji w Brazylii
    3. Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik
    4. Wiele osób popełnia ogromny błąd przy gotowaniu bobu. Warzywo traci przez niego niemal wszystkie witaminy
    5. Woda po kiszonych ogórkach ma niesamowite właściwości, o których mało kto wie. Nieziemsko wpływa na ciało
    6. Znany gwiazdor skazany za molestowanie. Po usłyszeniu wyroku jego ofiara zalała się łzami

Źródło: smaker.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł