Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja zapieka rybę w jarzynach. Cudowny, wykwinty obiad na piątek
screen z filmu na kanale Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/minadezhda

Siostra Anastazja zapieka rybę w jarzynach. Cudowny, wykwinty obiad na piątek

23 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis siostry Anastazji na rybę zapiekaną w jarzynach. Sprawdźcie, jak w prosty sposób powstaje cudowny, wykwinty obiad na piątek. Jest zdrowy i lekkostrawny, a przygotujecie go szybko i łatwo. Najmniej pracy będziecie mieć, jeśli sięgniecie po filety rybne.

Siostra Anastazja słynie ze swoich sprawdzonych przepisów na pyszne potrawy i ciasta. Dziś proponuje wam prostą i smaczną zapiekankę. Jej podstawę stanowi ryba, a dopełnieniem są warzywa. Całość odpowiednio doprawiona i zapieczona pod warstwą żółtego sera z pewnością szybko zniknie z talerzy.

Jak siostra Anastazja robi rybę zapiekaną w jarzynach?

Składniki:

  • 50 dag filetów rybnych

  • przyprawa do ryb

  • mąka do obtoczenia

  • olej do smażenia

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • kawałek korzenia selera

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 2 listki laurowe

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • ostra mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 5 dag żółtego sera

Przygotowanie ryby zapiekanej z warzywami

Filety rybne opłucz, osusz, usuń z nich resztki ości. Pokrój na kawałki, oprósz przyprawą do ryb, a potem obtocz w mące i obsmaż na patelni.

Marchew, pietruszkę i seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj starte warzywa, całość podduś.

Gdy warzywa będą miękkie, całość dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj też ziele, listki i przecier.

Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Przełóż do niego połowę warzyw, ułóż na nich filety rybne, przykryj resztą warzyw. Posyp startym serem, piecz ok. 15 min w 170 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety z rybą , a także na rybę smażoną bez panierki .

filety rybne
canva/ Ilia Nesolenyi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy