Skorupki jajek są cenne, ale warto wykorzystać też wodę po ich gotowaniu.pixabay/Emilia_Baczynska

Dlaczego nie warto wylewać wody po ugotowaniu jajek? Możesz być mocno zdziwiony

Skorupki jajek coraz rzadziej lądują w koszu na śmieci, bo od pewnego czasu wiadomo, do czego mogą nam się one przydać. Ciągle jednak większość z nas ma nawyk wylewania wody po gotowaniu warzyw czy ryżu. Okazuje się, że po gotowaniu jajek woda zyskuje niebywałe właściwości.

Skorupki jajek są pełne istotnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, dlatego, chociaż może się to wydawać nieco kontrowersyjne, w małych ilościach można je nawet zjadać. Niepozorne kuchenne odpady mają też wiele pozakulinarnych zastosowań. Ci, którzy ograniczają używania chemicznych środków, korzystają z ich właściwości wybielających. Co ciekawe, także woda po gotowaniu jajek nie powinna być wylewana do zlewu.

Nie trzeba kupować nowego. Łatwy sposób na otwarcie Nie trzeba kupować nowego. Łatwy sposób na otwarcie "jednorazowego" młynka do pieprzuCzytaj dalej

Skorupki są cenne, ale zaskakujące właściwości ma też woda po gotowaniu jajek

Skorupki jajek od pewnego czasu staramy się odczarować, dlatego od czasu do czasu wspominamy o tym, jak można je wykorzystać w domu i ogrodzie. Dosypywanie ich do doniczek roślin domowych powoli przestaje kogokolwiek dziwić. Nieco bardziej szokuje dodawanie sproszkowanych skorupek do kawy, aby zachęcić do niej nawet tych, którzy nie przepadają za smakiem małej czarnej. Ciągle jednak nie korzystamy z wody po gotowaniu jajek, która również pozwoli nam zadbać o dom i ogród, a do tego doda urody.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kwota emerytury Jolanty Kwaśniewskiej zdumiewa. Nauczyła Polaków jeść bezę
  2. Gruzinki zaśpiewały polską "Lipkę". Wideo zachwyciło już tysiące internautów

Kiedy do ziemi ogrodowej czy doniczek roślin dorzucamy skorupki, od razu możemy ją podlać wodą z garnka. Kryje się w niej bowiem wiele cennych dla roślin minerałów. Pamiętajmy jedynie, bo poczekać, aż woda ostygnie. W efekcie uzyskamy zupełnie darmową i skuteczną odżywkę do kwiatów. Właściwości płynu docenią też ci, którzy skarżą się na słabe i łamliwe paznokcie. Obecny w nim wapń niesamowicie poprawia kondycję paznokci - zapobiega ich kruchości i rozdwajaniu się. Wystarczy tylko moczyć je w wodzie po gotowaniu jajek przez kilka minut i delikatnie wmasować go w płytkę.

Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?Czytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Polak wygrał blisko 97 mln zł w Eurojackpot. Niemal 10 mln zabierze państwo
  2. Ojciec i brat musieli wnosić go do karetki, ratownicy szli obok nich. Stan nastolatka pogarszał się z każdą minutą
  3. 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
  4. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  5. Niedowierzanie, jutro ogromne zmiany w Biedronkach
  6. Jest potwierdzenie, pilny zakaz. Od 8 rano w poniedziałek

Źródło: Onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł