Skorupki po jajkach - co z nimi zrobić?NegMarDesign, Getty Images

Marzysz o bujnie kwitnących storczykach? Sięgnij po skorupki z jajek, efekt zachwyca

Skorupki z jajek są częstym odpadkiem, z którym mało kto cokolwiek robi, poza wyrzuceniem do śmieci. Okazuje się jednak, że ten niedoceniony produkt można wykorzystać w swoim domu w celu polepszenia kondycji storczyka. Jeśli chcesz, aby twój kwiat był pełen kolorowych kwiatów - dodaj do doniczki skorupki.

Skorupki z jajek wydają się niepozorne. Choć dla samych kur są bardzo ważne, nas w głównej mierze interesuje ich wnętrze. To w końcu w nim skrywa się pyszne białko i żółtko, które tak często zjadamy. Niestety, jeśli wyrzucaliśmy do tej pory skorupki, popełnialiśmy ogromny błąd.

W skorupkach znajduje się bowiem mnóstwo cennych składników mineralnych, które storczyk zdecydowanie potrzebuje. Najprostszym sposobem na użycie ich w ten sposób, jest przygotowanie nawozu, którym podlewać można kwitnące rośliny.

Skorupki z jajek - co skrywają?

W jajkach znajdziemy wiele aminokwasów i przeciwutleniaczy, które przyjmujemy jedząc je w różnych postaciach. Jednak to w ich skorupkach skrywane są mikroelementy tak bardzo potrzebne storczykom do odpowiedniego rozwoju. Co dokładnie ma tak wielki wpływ?

Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta. Dzięki selenowi, cynkowi, miedzi oraz węglanowi wapnia taka odżywka starcza na bardzo długo, wspierając wzrost i rozwój naszych roślin. Korzystając z niej, storczyki będą kwitły długo i znaczniej intensywniej.

Zacznie się w poniedziałek. Lidl zaskoczył swoich klientówZacznie się w poniedziałek. Lidl zaskoczył swoich klientówCzytaj dalej

Skorupki od jajek rozkładają się przez 2-3 lata. Nie od razu jednak zaczynają oddawać swoje cenne składniki mineralne. Niewłaściwie przygotowany nawóz może przynieść więcej szkody niż pożytku. Zanim będzie można przygotować z nich nawóz, należy dokładnie je oczyścić.

W tym przypadku warto najpierw wyparzyć je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni. Zamiast pieczenia, można zastosować gotowanie we wrzątku. Po wyjęciu z piekarnika lub wody, pozostaje jedynie rozdrobnienie nawozu. Możemy posłużyć się przy tym kuchennym wałkiem.

Aby wyciągnąć z nich związki odżywcze, można posiłkować się także nawozem płynnym. W tym celu należy wyczyszczone skorupki włożyć do butelki i zalać wodą. Następnie odstawić je na 2 tygodnie w ciemne miejsce, aby woda przeszła minerałami.

Jak stosować skorupki?

Podczas nawożenia trzeba zachować umiar, gdyż zbyt dużo nawozu negatywnie wpłynie na kondycje roślin. Średnio jedna łyżka stołowa rozdrobnionych skorupek powinna wystarczyć na jedną doniczkę, jeśli ziemi jest bardzo dużo, można dać dwie łyżki.

Poszukujesz więcej porad jak wykorzystać resztki jedzenia? Tutaj pokazujemy co zrobić z zużytą herbatą. W tym artykule zdradzamy dlaczego mężczyzna podpalił skórkę z mandarynki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zycie.news

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł