Skorupki z jajek mają w sobie wielką mocPixabay /congerdesign,

Wrzuć skorupki z jajek do piekarnika, a potem zblenduj. Powód zachwyca

Wyrzucasz skorupki z jajek? Popełniasz spory błąd. Powód? Możesz je wykorzystać na wiele niezwykłych sposobów np. włożyć do piekarnika, upiec i zblendować. Brzmi nieco dziwnie, ale wiele osób bardzo to sobie chwali. Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.

Często przygotowując jajka, ich skorupki uznaliśmy za odpad, do którego nie należy przykładać zbyt wiele uwagi. Okazuje się, że takie podejście jest wyjątkowo nierozważne. Skorupki z jajek mają wiele zastosowań w życiu codziennym.

Niedawno pisaliśmy o tym, że można je wrzucić do pralki oraz do filiżanki z kawą. Nie są to jedyne zastosowania skorupek. Co się stanie, gdy upieczemy je w piekarniku? Poniżej śpieszymy z odpowiedzią!

Upiecz skorupki z jajek w piekarniku i zblenduj. Powód zachwyca.

Uwielbiasz jajka i często je jadasz w formie jajecznicy lub omletu? Z pewnością zostają Ci po nich skorupki. Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia potwierdził, iż mają właściwości, które mogą bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wszystko przez wysoką zawartość wapnia. Chcesz zadbać o swoje kości i mięśnie, sięgnij po wspomniane skorupki.

Same skorupki nie będą z pewnością apetycznym dodatkiem. W związku z tym najlepiej zrobić z nich proszek, który będzie o wiele łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Kiedy uzbiera nam się 12 skorupek, wówczas możesz przejść do przygotowań. Na początku wyłóż je do durszlaka i dokładnie opłukaj wodą. Musisz jednak uważać na membranę w środku każdego jajka. Nie można jej naruszyć. Skorupki włóż do garnka z wodą i gotujemy we wrzątku przez 10-15 minut.

Uwielbiasz koperek? Cudownie, jest kilka niezwykłych powodów, aby go jeśćUwielbiasz koperek? Cudownie, jest kilka niezwykłych powodów, aby go jeśćCzytaj dalej

Następnie, odcedź jajka w durszlaku i wyłóż je na blasze. Piecz je w temperaturze 95 stopni Celcjusza przez 15 minut. Kiedy nieco wystygną, przełóż je do blendera i zmiel na drobny proszek. Dodaj go do dowolnego jedzenia lub napoju. Pół łyżeczki zapewni Ci około 400 mg wapnia.

Nie jest to jedyne zastosowanie skorupek z jajek? Czy wiesz, że mogą służyć one za naturalny wybielacz do firanek, lekarstwo dla psów, a nawet kreatywną zabawkę dla najmłodszych? I pomyśleć, że tyle razy znalazły się w naszym koszu!

Skorupki z jajek - niezwykłe zastosowania.

Brzmi zaskakująco, ale skorupki z jajek mogą być naturalnym wybielaczem firanek. Wystarczy, że włożymy je do lnianego woreczka i wrzucimy do pralki wraz z naszymi firankami. Efekt? Wymarzona biel, niczym z reklam najlepszych proszków do prania.

Twój pies ma biegunkę? Przykra sprawa, ale jest ratunek! Sięgnij po wyżej opisany proszek ze skorupek i dodaj jego jedną łyżeczkę do karmy. Proszek złagodzi "sensacje żołądkowe" u naszych czworonożnych przyjaciół.

Kolejne zastosowanie skorupek z jajek jest równie niezwykłe co poprzednie. Mogą być one świetną, a przy tym kreatywną zabawką dla dzieci. Podziel je na różnej wielkości części. Pomalujcie je wspólnie z dzieckiem, a potem stwórzcie piękną mozaikę.

Wyrzucasz skorupki z jajek, czy znalazłeś już ich zastosowanie? Daj znać w komentarzu!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródłó: genialne.pl/ Dzieci są ważne

Następny artykuł