Skrombotoksizm i wigilijna ucztaWikipedia / MOs810 / CC BY-SA 4.0

Zjadłeś w święta sporo ryb i dziwnie się czujesz? Niestety, w Wigilię łatwo o skrombotoksizm

Skrombotoksizm może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Polega on na zatruciu się mięsem ryb. Świąteczne stoły są pełne tego typu smakołyków. W związku z tym lepiej zachować czujność. Objawy są bardzo podobne do reakcji alergicznej.

Bez wątpienia skrombotoksizm nie jest niczym przyjemnym i lepiej uniknąć go w czasie świąt Bożego Narodzenia. Wigilijna uczta w znacznej mierze bazuje na rybach. Okazuje się, że mogą one wywołać u nas nieprzyjemne objawy.

Czym jest skrombotoksizm?

Skrombotoksizm brzmi dosyć egzotycznie, jednak mogą nas o niego przyprawić swojskie specjały. Mowa o rybach, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Dotyczy to głównie gatunków o ciemnym mięsie. Do tego grona należą między innymi łosoś, tuńczyk i śledź.

Skrombotoksizm inaczej określa się jako zatrucie rybami. Dochodzi do niego w przypadku ich nieprawidłowego przechowywania, które wpływa na świeżość mięsa. Jakiś czas temu informowaliśmy o tym, jak sprawdzić jakość karpia. Co wywołuje skrombotoksizm?

W rybim mięsie znajduje się histamina. Właśnie ona odpowiada za nieprzyjemną woń. U ludzi substancja ta wywołuje reakcje alergiczne. Skrombotoksizm ma bardzo podobne objawy. Jeśli wystąpią po wigilijnej uczcie, nie powinniśmy ich bagatelizować.

Połknąłeś ość? Bardzo niebezpieczna sytuacja, podpowiadamy co musisz zrobićPołknąłeś ość? Bardzo niebezpieczna sytuacja, podpowiadamy co musisz zrobićCzytaj dalej

Kiedy zauważyliśmy u siebie kaszel, kichanie, zapalenie spojówek, obrzęk śluzówek gardła, dróg oddechowych oraz zmiany w postaci pokrzywki lub zaczerwienienia, wówczas przyczyną może być skrombotoksizm. Jednak to nie koniec objawów.

Jak jeszcze objawia się skrombotoksizm?

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu ABC Zdrowie, skrombotoksizm może wywoływać dolegliwości gastryczne. Wyszczególnić należy nudności, wymioty i biegunkę. Wspomniane wcześniej zmiany skórne dotyczą zazwyczaj twarzy, szyi i rąk.

Z pewnością tego typu przypadłości nie nalezą do najmilszych. Przeważnie skrombotoksizm ustępuje po jednym lub dwóch dniach. Niestety, w trudniejszych przypadkach może nie obejść się bez pomocy lekarskiej.

Smakowite ryby potrafią być prawdziwą pokusą. Jeśli chcemy uchronić się przed skrombotoksizmem, musimy przykładać się do wyboru mięsa. Ryby powinny być jak najświeższe. Wówczas zminimalizujemy szanse na zatrucie.

Podczas świątecznych uczt musimy pamiętać o umiarze. Nadmierne pałaszowanie może nam zwyczajnie zaszkodzić. Jeśli chcesz się dobrze czuć, nie zapomnij o zastosowaniu sztuczek, które zapobiegają dyskomfortowi po jedzeniu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł