Śledź według przepisu Magdy GesslerInstagram / @magdagessler_official; Wikipedia / MOs810 / CC BY-SA 4.0

Śledź po polsku według pomysłu samej Magdy Gessler, nie sposób mu się oprzeć. Sekret tkwi w 1 dodatku

Wyborny śledź jest nie lada gratką dla smakoszy gustujących w rybach. Jego smak potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Tym razem przyjrzymy się, jak robi go Magda Gessler. Restauratorka dodaje do śledzi sekretny dodatek, którym jest seler naciowy. Za jego sprawą zyskują one wyjątkowy smak.

Śledź jest jedną z najbardziej kultowych potraw. Często pojawia się na naszych stołach podczas rodzinnych spotkań i świąt. Z pewnością warto zwrócić uwagę na recepturę Magdy Gessler. Śledź po polsku w tej odsłonie zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Śledź będzie lepszy niż kiedykolwiek

Nie da się ukryć, że śledź jest przepyszną rybą, której walory smakowe są doceniane przez wiele osób. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej idealnych świąt. W związku z tym każdy, kto chce przygotować tę rybę, powinien korzystać z najlepszych receptur. Do takich należy przepis Magdy Gessler.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym śledź był łączony ze śmietaną. Dziś postawimy na nieoczywisty dodatek. Będzie nim seler naciowy. Mało kto spodziewałby się, że efekt takiego znacząco wpływa na smak dania.

Śledź z dodatkiem selera naciowego nie będzie mdły i zyska wyjątkowe bogactwo smaków, które na długo pozostaje w pamięci. Magda Gessler wie co dobre. Jej przepis jest tego idealnym potwierdzeniem. Śledź jeszcze nigdy nie był tak smakowity.

Idealna do smażonej ryby na nadchodzące Święta. Surówka z kiszonej kapusty wspaniale dopełnia wigilijne daniaIdealna do smażonej ryby na nadchodzące Święta. Surówka z kiszonej kapusty wspaniale dopełnia wigilijne daniaCzytaj dalej

Śledź w tej odsłonie jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet osoby, które nie oddają się zbyt często kuchennym aktywnością, poradzą sobie z tą potrawą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 6 filetów ze śledzia
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 65 ml octu
  • sok z dwóch cytryn
  • cebula
  • szczypior
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • seler naciowy
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren gorczycy
  • olej lubczykowy
  • sól i pieprz
  • odrobina cukru

Śledź po polsku według przepisu Magdy Gessler

Na początku każdy śledź powinien zostać rozmasowany na desce do krojenia. Dzięki temu stanie się bardziej elastyczny. Jeżeli śledzie kupiliśmy w oleju, wówczas warto go zachować i użyć podczas przygotowań. Cebulę siekamy na drobne kawałki.

W garnku umieszczamy ocet i dodajemy do niego cukier, liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz gorczycę. Wszystko wzbogacamy o połowę pokrojonej cebuli i gotujemy bez pokrywki. Dzięki temu odparuje nam trochę octu.

Resztę cebuli przyprawiamy pieprzem. Seler naciowy musimy pokroić w bardzo cienki plastry. Niezbędny będzie ostry nóż. Polewamy je odrobiną oleju lubczykowego i mieszamy z cebulą. Całość wzbogacamy o olej rzepakowy lub ten ze śledzi.

Sporządzoną mieszankę dodajemy do gotującego się octu razem z sokiem z cytryn oraz odrobiną soli. Całość mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Powstały sos przecedzamy przez sitko. Śledź powinien być pokrojony na 2 godziny przed podaniem. Wówczas polewamy go naszym sosem i dekorujemy selerem naciowym, cebulką i szczypiorkiem. Jeżeli masz ochotę na więcej dań od Magdy Gessler, warto wypróbować jej przepis na rosół.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł