Śledź w śmietanie zachwyci smakiem, jeśli dodamy do niego znany owoc.Youtube/ kanał: Uwaga Babcia Gotuje

Klasyka rodem z PRL-u, czyli śledzik w śmietanie. Po dodaniu jednego owocu smak zupełnie się zmienia

Śledź w śmietanie jest tym daniem, które z sentymentem wspominają starsi smakosze. Prosta potrawa zachwyca wyjątkowym smakiem, bo charakterną rybę doskonale łagodzi delikatna śmietana, ale dopiero dodatek niezbędnego owocu stanowi kropkę nad i w znanym daniu.

Śledź w śmietanie niezmiennie kojarzy się z kuchnią PRL-u, ale jego smak cenimy do dziś. Warto pamiętać o niezwykle prostym przepisie na efektowną przekąskę, bo dzis wydaje się ona nieco niesłusznie zapomniana przez młodszych miłośników jedzenia. Najwięksi amatorzy śledzi znają zapewne magiczny trik, dzięki któremu potrawa ma idealny smak, ale niewtajemniczonym uchylamy rąbka tajemnicy.

Pazura był w restauracji z żoną, nagle rozegrały się porażające sceny. Obsługa w jednej chwili wpadła w panikęPazura był w restauracji z żoną, nagle rozegrały się porażające sceny. Obsługa w jednej chwili wpadła w panikęCzytaj dalej

Śledź ze śmietaną smakuje obłędnie, jeśli dodamy do niego popularny owoc. Dodatek przyjemnie chrupie i dodaje rybie nieco orzeźwiający i słodki smak

Śledź w śmietanie zyskał już miano kultowego dania, bo kiedyś podawano go niezwykle często. Wbrew swojej nazwie nie wystarczy dodać do ryby jedynie śmietany, bo lekko chrupiące i świeże dodatki są po prostu konieczne, by odtworzyć klasyczną recepturę. Nasze mamy i babcie doskonale wiedziały, że do ryby doskonale pasuje pokrojona w kostkę cebulka i jabłko starte na drobnych oczkach. Polecamy dobrze znany przepis na obłędnego śledzia w śmietanie. Poniżej pokazujemy, jak prezentuje się potrawa przyrządzona na kanale Uwaga Babcia Gotuje.

Dzisiaj grzeje:

  1. Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomoc
  2. Grzybiarze, uważajcie na dotkliwe mandaty. W lesie także grozi kara, mowa o nawet 5 tys. zł

Składniki:

  • 1 kg śledzi typu matias
  • 200 ml śmietany 18%
  • cebula
  • jabłko
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Śledzie moczymy przez 2 godziny. Odsączamy je i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Układamy rybę na talerzyku i skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, a jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy je do śledzia, zalewamy śmietaną i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
  4. Przed podaniem mieszamy wszystkie składniki i posypujemy natką pietruszki.

Najlepsze newsy:

  1. W tłumie gości na ślubie Jacka Kurskiego niewielu zauważyło ważnego gościa. Nie tylko Danuta Holecka świętowała z b. prezesem TVP
  2. Uciekali przed tragedią. Liczyła się każda sekunda. Mieszkańcy południa Polski nie mieli szans
  3. Z łatwością uprawia nieziemskie borowiki na balkonie i w ogródku. Dzięki banalnej miksturze z miliardami zarodników grzybów
  4. Sandra kupiła pierogi w Biedronce i zagotowała się z wściekłości. Fatalnymi szczegółami podzieliła się z internautami
  5. Najczęstszy błąd podczas kiszenia ogórków. Unikniesz go, gdy poznasz 1 prostą regułę
  6. Nagła śmierć mistrza świata. Błyskawiczna akcja ratunkowa nie przyniosła rezultatu

Źródło: wrzacakuchnia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł