
Klasyczne śledzie w śmietanie są hitem domowych imprez. Mamy przepis rodem z czasów PRL-u
Śledzie przyrządzone w klasyczny i doskonale znany sposób bywają miłą odmianą i zapewniają powrót do wspomnień sprzed lat. Kilkadziesiąt lat temu niezmiennie dodawano do nich proste przyprawy i śmietanę, by stworzyć niezwykle apetyczną przekąskę. Warto przypomnieć sobie, jak kiedyś smakował uwielbiany śledź w śmietanie.
Śledź w śmietanie jest przysmakiem, który bez problemu znajdziemy w niemal każdym sklepie. Wytrawni smakosze doskonale wiedzą, że kiedy przygotoujemy je w domu, będą jeszcze smaczniejsze. Ryba w śmietanowym sosie kiedyś niemal zawsze znajdowała się na naszych stołach podczas imienin czy prywatek. W PRL-u śledź w śmietanie podany gościom gwarantował liczne zachwyty i prośby o dokładkę.
Śledzie w śmietanie przywołują wspomnienia sprzed lat
Śledzie można przyrządzić na kilka różnych sposobów, ale szczególnym uwielbieniem cieszą się filety z dodatkiem śmietany. Jej delikatny smak idealnie komponuje się ze smakiem słonej ryby, a lekko chrupiąca cebulka i słodkie jabłko tworzą idealne połączenie wszystkich smaków. Potrawa nie jest zbyt czasochłonna, ale należy pamiętać, że śledzie trzeba przez chwilę moczyć, a następnie wstawić do lodówki, aby nabrał aromatu dodatków. Bardzo podobne danie przyrządzono na kanale Weroniki Domogród na YouTubie.
Dzisiaj grzeje:
- Grażyna Torbicka wytknęła Polakom błąd. Twierdzi, że nie wiedzą, ile tracą
- Nawet 6240 zł do twojej emerytury. Mało kto o tym wie, ale możesz liczyć na dodatkowe pieniądze
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych typu matias,
- duża cebula,
- jabłko,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz,
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek.
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie minimum 2 godziny. Po tym czasie odsączamy filety i pozbywamy się z nich nadmiaru wody, a następnie kroimy je na niewielkie kawałki. Układamy je na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę, a jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Układamy je na śledziu i zalewamy śmietaną. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Przed podaniem mieszamy i obsypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Najlepsze newsy:
- Dziesiątki tysięcy Polaków otrzymają po 900 zł. Fundusz podkręca świadczenia
- Nie żyje 28-letni Przemek z Podkarpacia. Gdy matka usłyszała wycie syren, nie podejrzewała, że jadą do jej syna
- Wywar jest dobrze znany, ale herbata z liści laurowych również działa cuda. Jej spektakularne zalety zachwycą każdego
- Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?
- Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
- Pilne ostrzeżenie dla części Polaków. Wystosowano alerty, zagrożenie zdrowia i życia
źródło: gotowaniezpasja.pl/
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł