Śledzie w śmietanie przypomną dawne prywatki i domowe przyjęcia.screen z kanału Weronika Domogród/Youtube

Klasyczne śledzie w śmietanie są hitem domowych imprez. Mamy przepis rodem z czasów PRL-u

Śledzie przyrządzone w klasyczny i doskonale znany sposób bywają miłą odmianą i zapewniają powrót do wspomnień sprzed lat. Kilkadziesiąt lat temu niezmiennie dodawano do nich proste przyprawy i śmietanę, by stworzyć niezwykle apetyczną przekąskę. Warto przypomnieć sobie, jak kiedyś smakował uwielbiany śledź w śmietanie.

Śledź w śmietanie jest przysmakiem, który bez problemu znajdziemy w niemal każdym sklepie. Wytrawni smakosze doskonale wiedzą, że kiedy przygotoujemy je w domu, będą jeszcze smaczniejsze. Ryba w śmietanowym sosie kiedyś niemal zawsze znajdowała się na naszych stołach podczas imienin czy prywatek. W PRL-u śledź w śmietanie podany gościom gwarantował liczne zachwyty i prośby o dokładkę.

Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyFatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyCzytaj dalej

Śledzie w śmietanie przywołują wspomnienia sprzed lat

Śledzie można przyrządzić na kilka różnych sposobów, ale szczególnym uwielbieniem cieszą się filety z dodatkiem śmietany. Jej delikatny smak idealnie komponuje się ze smakiem słonej ryby, a lekko chrupiąca cebulka i słodkie jabłko tworzą idealne połączenie wszystkich smaków. Potrawa nie jest zbyt czasochłonna, ale należy pamiętać, że śledzie trzeba przez chwilę moczyć, a następnie wstawić do lodówki, aby nabrał aromatu dodatków. Bardzo podobne danie przyrządzono na kanale Weroniki Domogród na YouTubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Grażyna Torbicka wytknęła Polakom błąd. Twierdzi, że nie wiedzą, ile tracą
  2. Nawet 6240 zł do twojej emerytury. Mało kto o tym wie, ale możesz liczyć na dodatkowe pieniądze

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych typu matias,
  • duża cebula,
  • jabłko,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek.

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie minimum 2 godziny. Po tym czasie odsączamy filety i pozbywamy się z nich nadmiaru wody, a następnie kroimy je na niewielkie kawałki. Układamy je na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę, a jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Układamy je na śledziu i zalewamy śmietaną. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. Przed podaniem mieszamy i obsypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora Anna mucha spotyka się z synem gwiazdora "Rancza". Mało kto zna 1 fakt z jej życiaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Dziesiątki tysięcy Polaków otrzymają po 900 zł. Fundusz podkręca świadczenia
  2. Nie żyje 28-letni Przemek z Podkarpacia. Gdy matka usłyszała wycie syren, nie podejrzewała, że jadą do jej syna
  3. Wywar jest dobrze znany, ale herbata z liści laurowych również działa cuda. Jej spektakularne zalety zachwycą każdego
  4. Blokady na Atlantyku, fatalne prognozy. Zima w Polsce ma być inna niż zwykle, dobrze dla owoców?
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Pilne ostrzeżenie dla części Polaków. Wystosowano alerty, zagrożenie zdrowia i życia

źródło: gotowaniezpasja.pl/

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł