Śledziewikipedia/Mariuszjbie/CC BY-SA 3.0

Ile dni można przechowywać śledzie w lodówce? Zaskoczenie gwarantowane

Śledzie w occie, śmietanie czy oleju to przysmaki, które do dziś są w naszych lodówkach po minionych świątecznych ucztach. Warto wiedzieć, w jaki sposób je przechowywać, aby zachowały swoją trwałość jak najdłużej. Wszystko zależy od wykorzystanych do ich przyrządzenia składników. Warto pamiętać, że te w śmietanie należy zjeść szybciej niż te w occie.

Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb, które przygotowujemy w ramach świąt Bożego Narodzenia. Potrawy przyrządzone z tej aromatycznej ryby wiodą prym tuż obok smażonego karpia czy karpia w galarecie, który od pokoleń jest prawdziwym hitem. O znaczeniu karpia na wigilijnym stole pisaliśmy w tym artykule.

Polska tradycja to przede wszystkim 12 potraw bożonarodzeniowych, w których muszą znaleźć się ryby przygotowane na rozmaite sposoby. W tym między innymi te w zalewie z dodatkiem warzyw. Przypominamy o artykule, w którym znajdziecie odpowiedzi na to, jakim znaczeniem charakteryzuje się każda z wigilijnych potraw.

W trakcie przygotowań do świątecznego ucztowania zastanawiamy się, czy aby nie zabraknie jedzenia na stole. Jak się potem okazuje, smakowite potrawy zostają nam jeszcze na długo po Wigilii. Warto wiedzieć, w jaki sposób przechowywać między innymi śledzie, które należą do tych produktów, którym służy długie przechowywanie w lodówce. Najczęściej podajemy je w aromatycznych marynatach czy zalewach, co wpływa na lepsze przegryzienie się smaków wszystkich składników.

Śledzie w śmietanie charakteryzują się właściwościami, o których należy pamiętać

Każdy rodzaj śledzi wyróżnia się innymi zaleceniami, jeśli chodzi o ich przechowywanie, aby nie były w stanie nam zaszkodzić.

Zmiksuj jabłko, marchewką i miód z 2 składnikami. Bomba witaminowa dla całej rodzinyZmiksuj jabłko, marchewką i miód z 2 składnikami. Bomba witaminowa dla całej rodzinyCzytaj dalej

Śledzie w śmietanie to jeden z rodzajów, który z uwagi na dodatek śmietany nie może być trzymany zbyt długo. Żeby jednak zapewnić im możliwie najdłuższą datę ważności, należy pamiętać o świeżej śmietanie dobrej jakości oraz o szczelnym słoiku, w którym będziemy je przechowywać.

Trzymane w lodówce wytrzymają do tygodnia od dnia przyrządzenia. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem jeszcze po świętach, a nawet w trakcie sylwestrowego wieczoru podać je w formie zakąski.

Śledzie w oleju to kolejna najczęściej spotykana propozycja

Te z dodatkiem cebuli cieszą się ogromnym powodzeniem wśród największych smakoszy. Można w prosty sposób przygotować je w domu, a co więcej, trzymać długo w lodówce. Jest jednak kilka czynników, na które warto zwrócić uwagę.

Jeżeli mamy w swojej lodówce kupne płaty śledziowe zrobione przez nas w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być zdatne do spożycia jeszcze przez dwa tygodnie po przygotowaniu. Jeśli jednak otworzymy słoik, powinniśmy zjeść je w ciągu dwóch dni.

W trakcie robienia domowych śledzi z cebulą warto pamiętać o jej wcześniejszym sparzeniu. Tylko taką potraktowaną wrzątkiem możemy włożyć do słoika ze śledziami, jeśli zależy nam na długiej dacie ważności. Cebula to jedno z warzyw, które dość szybko się psuje.

Te kupione w sklepie nie mogą leżeć zbyt długo, ponieważ tak naprawdę nie mamy pełnej wiedzy na temat tego, ile czasu spędziły na sklepowych półkach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł