Nutella ze śliwekyoutube / kanał: Obróbka Skrawaniem / kadr z filmu

Ze śliwek zrobisz obłędną domową wersję nutelli. Znamy najlepszy przepis

Śliwki jak baza nutelli? Czemu nie. Zrobisz ją w swoim domu z łatwością, a smak będzie bez porównania lepszy niż w sklepowej wersji. Przy okazji nutella w takim wydaniu jest o wiele zdrowsza i dostarczy nam dużo energii do działania.

Śliwki mogą być kapitalną bazą do stworzenia aksamitnego kremu do smarowania. Zwyczajowo kremy typu nutella są naładowane cukrem oraz tłuszczem, przez co niekoniecznie są najlepsze dla naszej figury i zdrowia. Jeśli nie potrafisz zrezygnować ze słodkości w swojej diecie, nic straconego, pokazujemy niezawodny sposób na zdrową wersję nutelli. Piorunujące wrażenie gwarantowane.

Ważne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselWażne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselCzytaj dalej

Śliwki w formie nutelli - niebo na talerzu

Przepis na śliwkowy krem czekoladowy jest banalnie prosty, a co najlepsze możesz przygotować większą ilość. Najlepiej nabyć co najmniej kilka kilogramów dojrzałych śliwek, które polecamy kupić na pobliskim ryneczku. Nutellę śliwkową możemy przyrządzić w wielu słoiczkach i przechowywać w suchym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Dzięki temu nawet podczas pochmurnych, jesiennych dni zdrowa przekąska może osłodzić nam dzień.

Potrzebujesz

    • 4 kg dojrzałych, miękkich śliwek
    • 250 gram cukru
    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • tabliczka czekolady

Dzisiaj grzeje:

Śliwki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na cztery części. Ze środka śliwek wyciągnij pestki. Wszystkie śliwki wrzuć do dużego, solidnego garnka i zasyp całością cukru. Śliwki smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Bardzo ważne żeby się nie przypaliły, bo gotowa nutella będzie pachnieć spalenizną. Po około 3,5 godzinach smażenia na małym ogniu, śliwki powinny przypominać konsystencją powidła śliwkowe. Do smażących się śliwek dosypujemy kakao oraz czekoladę mleczną. Już niemal gotową nutellę śliwkową smażymy przez około 30-40 minut. Po tym czasie krem czekoladowy przekładamy do słoiczków. Aby zachować świeżość nutelli, przygotowane słoiki możesz pasteryzować. W tym celu wrzuć je do nagrzanego do temperatury 120 stopni piekarnika.

Gotową nutellę ze śliwek możesz jeść kiedy żywnie ci się podoba. Dzięki pasteryzacji zachowa swoje walory smakowe nawet przez kilka miesięcy. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do naleśników, ciast oraz po prostu na kanapki. Przepis wraz z filmem instruktażowym możesz znaleźć także na kanale Obróbka Skrawaniem na platformie Youtube.

Najlepsze newsy:

  1. Jacek Kurski w centrum ogromnej afery. Zadziwiające doniesienia mediów, jak się wytłumaczą?
  2. Byli na wakacjach nad polskim morzem. Wrócili do domu i zaczęli zarażać wirusem
  3. Pobili mężczyznę w Lidlu. Chciał tylko zrobić ważną rzecz, wszystko się nagrało
  4. Justyna Żyła pokazała zdjęcie z nowym przystojnym partnerem. Gotuje dla niego wykwintne potrawy
  5. Niestety, napłynęły niepokojące wieści z jednej z Biedronek. Ważny komunikat dla klientów
  6. Marta Linkiewicz odkryła całe ciało i pokazała je na Instagramie. Zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)

Źródło: polki

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł