Śliwki w najlepszym wydaniuPixabay / ritaE

Inne mogą się schować. Tradycyjny przepis naszych babć na powidło ze śliwek

Śliwki są symbolem przełomu lata i jesieni. Chętnie robimy z nich domowe przetwory. Jest coraz więcej propozycji na ciekawe dania ze śliwkami w roli głównej. Jednak, nic nie przebije klasycznego powidła przyrządzanego przez nasze babcia. Receptura sprzed lat nie ma sobie równych. Idealnie sprawdzi się do naleśników, ciast i racuchów.

Śliwki - kto ich nie lubi? Wielki przysmak, który symbolizuje nieuchronne nadejście jesieni. Po słodkich malinach, truskawkach i brzoskwiniach, nadszedł czas właśnie na te owoce. W kuchni możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, ciast, tart oraz przetworów. Nasze babcie robiły przepyszne ślwikowe powidła. Ich tradycyjna receptura nie ma sobie równych. Warto ją poznać i zaskoczyć smakiem śliwkowego przysmaku kolejne pokolenie.

Kolejki ustawiają się już od wczoraj, niebywałe wydarzenie w Biedronce. Klienci przecierają oczy ze zdumieniaKolejki ustawiają się już od wczoraj, niebywałe wydarzenie w Biedronce. Klienci przecierają oczy ze zdumieniaCzytaj dalej

Śliwki - wielki jesienny przysmak w najlepszym wydaniu

Koniec lata, a zwłaszcza przełom sierpnia i września to moment, w którym śliwki są najbardziej dojrzałe. Jest to czas na przygotowanie jesiennych przetworów z tym owocem w roli głównej. Tradycyjne przygotowywanie powidła ze śliwek niestety jest dość czasochłonne. Trzeba być cierpliwym, proces może trwać nawet kilka dni. Im dłużej gotujemy śliwkowe powidła, tym są one smaczniejsze. Do tego dochodzi pracochłonne mieszanie, aby powidło się nie przypaliło.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niestety, córka potwierdziła niezwykle smutną wiadomość o Beacie Tyszkiewicz. Gwiazda niedawno opowiadała o swojej diecie, wzbogaciła jadłospis o wyjątkowy produkt
  2. Para trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Najstarsze małżeństwo świata jest ze sobą 80 lat
  3. 1 prosty trick sprawi, że kotlety schabowe nigdy nie wyjdą twarde. Wiele osób zupełnie nie zwraca uwagi na tak drobny szczegół

Owoce najpierw dusimy pod przykrywą ok. 60 minut, aby puściły sok. Następnie, smażymy je przez 3 - 4 godziny na małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy je do następnego dnia. Rozpoczynamy smażenie od nowa i znowu smażymy 4 godziny. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze przez 3 dni. Należy pamiętać, aby regularnie mieszać śliwki. Inaczej mogą się przypalić. Jeśli się to niestety wydarzy, musimy przełożyć śliwki do czystego garnka i dalej je smażyć. Kończymy smażenie w momencie, gdy powidła są gęste i płatami odchodzą od łyżki. Smażąc powidła śliwkowe należy pamiętać o 1 ważnym szczególe.

Im dłużej smażymy powidło, tym zmniejsza się jego masa. Mimo wszystko warto stosować klasyczne przepisy, ponieważ nic tak nie wydobędzie niebiańskiego smaku śliwek, jak sprawdzone metody naszych babć. A my będziemy cieszyć się smakiem dzieciństwa!

Nowa Królowa Życia brała udział w Nowa Królowa Życia brała udział w "Kuchennych rewolucjach". Na ostatnich zdjęciach zupełnie nie przypomina siebie sprzed latCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Będziemy musieli zapłacić srogą karę. Wszystko przez nieodpowiedzialne podejście
  2. Powalające doniesienia dotyczące Łukasza Szumowskiego. Mało kto się spodziewał
  3. Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd
  4. Lidl w końcu podał datę, już we wrześniu. Natychmiastowa odpowiedź na zapotrzebowanie Polaków
  5. Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu
  6. Pociągiem jechało 30 osób. Nagle doszło do zderzenia. Śmierć na miejscu

Źródło: Fajny ogród

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł