Słodka gratka - tort marcepanowy
pixabay.com

Słodka gratka - tort marcepanowy

Smak marcepanu ma swoich zagorzałych fanów. Jeżeli do nich należycie, to ucieszy was przepis na tort o tym smaku, który nada się na urodziny, ale może być przygotowany też bez specjalnej okazji.

Marcepan powstaje z mielonych migdałów, cukru oraz olejku migdałowego, który pod wpływem ciepła staje się miękki i plastyczny. Przez to świetnie nadaje się do formowania i zdobienia ciast lub tortów.


Marcepan można przygotować samodzielnie, ale jeżeli nie mamy na to czasu (lub ochoty), możemy sięgnąć po gotową masę dostępną w sklepach. Może posłużyć do eleganckiego i minimalistycznego ozdobienia tortu, na który przepis podajemy niżej.


Tort marcepanowy: składniki


Na biszkopt:

7 dużych jajek

120 g cukru pudru

145 g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g mielonych migdałów bez skórek

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


Do nasączenia:

sok z 2 pomarańczy

sok z 1 limonki

100 ml rumu

1 łyżka cukru pudru


Do przełożenia:

100 g cukru pudru

250 g serka mascarpone

100 ml śmietanki 30%

2 łyżki likieru amaretto lub 1 łyżka aromatu migdałowego


Do wykończenia:

200 g masy gotowej marcepanowej


Tort marcepanowy: przygotowanie


Przed przygotowaniem tortu marcepanowego nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza, a jajka wyciągamy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo po jednej łyżce cukru pudru. Po 3 minutach dodatkowego ubijania zaczynamy dodawać żółtka.


Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Mieszamy wszystko razem i partiami dodajemy do masy z jajek i cukru pudru, za każdym razem mieszając delikatnie.


Gotową masę przelewamy do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 23-24 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy od razu z piekarnika i studzimy w formie.


Śmietanę kremówkę ubijamy w robocie z cukrem pudrem i aromatem migdałowym lub likierem amaretto. W połowie ubijania dodajemy serek mascarpone.


W misce łączymy ze sobą rum, sok pomarańczowy, sok z limonki i cukier. Będziemy tym nasączać biszkopt.


Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie lub trzy części - zależnie od upodobania. Każdy nasączamy mieszanką rumową i przekładamy masą śmietanowo-serową. Tę samą masę nakładamy także na boki i wierzch tortu.


Gotową masę marcepanową wałkujemy na posypanej mąką stolnicy aż osiągnie rozmiary większe, niż nasz tort. Ostrożnie przenosimy go na tort i modelujemy. Ostrym nożem odcinamy nadmiar. Wstawiamy do lodówki.


Tort marcepanowy: porady


Biszkopt do tortu marcepanowego można przygotować dzień przed składaniem tortu.


Poza masą marcepanową można dodatkowo ozdobić bitą śmietaną, polewą czekoladową lub kulkami marcepanowymi ulepionymi z pozostałej masy.


Między warstwy biszkoptu i masy śmietanowej można nałożyć powidła z brzoskwiń.

Następny artykuł