Słone paluszki są produkowane w zaskakujący sposób.screen z kanału Fabryki w Polsce/YouTube

Weszli z kamerami do fabryki słonych paluszków i odkryli całą prawdę. Wiadomo, jak są produkowane, piorunujące nagranie obiega sieć

Słone paluszki znajdziemy w niemal każdym pobliskim sklepie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo prosta przekąska jest doskonale znana od lat i pomimo ogromnej popularności chipsów czy orzeszków nadal sięga po nie wiele osób. Mało kto wie jednak, jak są produkowane słone paluszki.

Słone paluszki są doskonałą przekąską, gdy mamy ochotę na coś słonego. Wielu smakoszom kojarzą się zapewne z kultowym filmem "Kogel-mogel", w którym przysmak miał stanowić jedyny poczęstunek dla gości. Na co dzień nie sięgamy po nie zbyt często, ale gdy urządzamy sporą imprezę, niemal zawsze stawiamy je na stole. Często kupujemy je też wtedy, gdy szukamy czegoś do pochrupania przed telewizorem. Warto wiedzieć, w jaki sposób robi się uwielbiane paluszki.

Dramatyczne wyznanie gwiazdy Dramatyczne wyznanie gwiazdy "Na Wspólnej", syn nie chce go znać. Z córką z kolei jakiś czas temu na wizji pokazywał, jak robić risottoCzytaj dalej

Słone paluszki są wytwarzane w ogromnych zakładach. Sprawdziliśmy, jak wygląda ich produkcja

Słone paluszki pozornie składają się z mało podejrzanych produktów. Wśród listy składników znajdziemy w końcu mąkę, olej i sól, a jeśli odkryjemy, że zawierają także konserwanty i podejrzane substancje, szukamy przekąski o lepszym składzie. Istnieją jednak pewne niuanse na etapie przygotowania ciasta paluszków, które mogą nieco zaskakiwać. Na YouTubie znaleźliśmy nagranie, dzięki któremu poznaliśmy wszelkie tajniki przygotowania słonych przysmaków. Okazuje się, że poszczególne składniki są szczegółowo badane w laboratoriach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawy
  2. ZUS łączy siły dla polskich dzieci. Mało kto wie co takiego robi instytucja

Zanim mąka trafi do produkcji, musi zostać dokładnie sprawdzona przez specjalistów. Zakład Aksam posiada specjalne certyfikaty - IFS i BRC. Dokładnie zbadane są też pozostałe składniki, czyli drożdże, olej rzepakowy czy sól. Wyłącznie pozytywnie ocenione surowce mogą znaleźć się w składzie słonych paluszków. Gdy wszystkie składniki zostaną wymieszane w ogromnej maszynie, powstaje elastyczne ciasto, które następnie leżakuje i dopiero wtedy trafia na linię do formowania określonego kształtu przekąsek. maszyny ciasto za pomocą wałka jest wyciskane przez dyszę. Długie struny masy przechodzą potem kąpiel w specjalnym roztworze. Dzięki niemu paluszki zyskują specyficzny smak i połysk. Następnie długie wałki ciasta są cięte na odpowiednią długość. Na tym etapie dodaje się wszelkie posypki, takie jak sól czy sezam. Po chwili trafiają do długiego pieca tunelowego, gdzie pieką się w temperaturze ponad 200°C. Przed zapakowaniem trzeba je jeszcze schłodzić, po czym wydzielane porcje są ważone na wadze długogłowicowej. W takiej formie mogą już trafić do sklepów.

Źródło: kanał Fabryki w Polsce/YouTube

Pani Barbara przekazała załamującą wiadomość z Lidla, niedowierzaniePani Barbara przekazała załamującą wiadomość z Lidla, niedowierzanieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 480 zł w dół na umowie zlecenia. Rząd szykuje cięcie wypłat milionów Polaków
  2. Lekarka ujawnia poważny problem. Wiele osób jest nieświadomych zagrożenia
  3. Wyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladła
  4. Zmiksował buraka z dwoma innymi warzywami. Otrzymał sok o niewiarygodnym działaniu, polecają go nawet lekarze
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Nowy zakaz od północy. TVN podał szczegóły

Źródło: kanał Fabryki w Polsce/YouTube

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł