Smalec ze skwarkamiFacebook / Kiedyś było jakoś fajniej

Jedliście? Ogórek kwaszony na kromce posmarowanej smalcem ze skwarkami, zdradzamy przepis na przepyszny smalec z kultowymi dodatkami

Smalec i ogórek kiszony na kromce świeżego chleba jest jednym z kultowych smaków, który na zawsze pozostaje w pamięci. Niezaprzeczalnie najlepiej smakuje wszystko co wykonamy samodzielnie. W związku z tym warto dowiedzieć się jak przygotować najbardziej wyborny smalec. Przepis jest zaskakująco prosty.

Fantastyczny smalec ze skwarkami idealnie komponuje się ze słono-kwaśnym smakiem ogórków kiszonych i przepysznym chlebem o chrupiącej skórce. Okazuje się, że to wyjątkowe smarowidło możemy bez większych problemów przygotować w domowym zaciszu. Taki smalec z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Ewa i Marcin kupili w Lidlu urządzenie do kawy za 499 zł. Rozpakowali i zatkało ich, kolosalna pomyłkaEwa i Marcin kupili w Lidlu urządzenie do kawy za 499 zł. Rozpakowali i zatkało ich, kolosalna pomyłkaCzytaj dalej

Kultowy smalec idealny na kanapkę

Najprawdopodobniej każdy zdaje sobie sprawę z tego, że smalec składa się głównie z tłuszczu. Jednak sposób na jego przygotowanie nie jest już taki oczywisty. Tym bardziej, że niezwykle istotną rolę odgrywają w nim użyte dodatki, bez których nie będzie tak smakowity. Jakie produkty będą nam potrzebne do samodzielnego przygotowania smalcu?

  • 800 g mielonej słoniny pozbawionej skóry
  • 4 cebule
  • 4 jabłka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 30 g soli

Dzisiaj grzeje:

  1. Niemożliwe, ile kosztują pierogi w restauracji Gessler. Cena nie mieści się w głowie
  2. Biedronka wydłuży godziny otwarcia wielu swoich sklepów. Mamy już ich listę

Przepis na smalec zaskakuje swoja prostotą

Na początku słoninę i sól umieszczamy na rozgrzanej patelni. Ogień powinien być jak najmniejszy, aby powoli wytopił się z niej tłuszcz. Przeważnie trwa to około 20 minut. Po tym czasie słonina zaczyna robić się złocista, wówczas należy dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wędzony boczek. Cały czas pozostawiamy mały ogień. Smalec podsmażamy przez kolejne 15 minut. Całość od czasu do czasu mieszamy. Należy robić to w ten sposób, by tłuszcz równomiernie wytopił się z mięsa.

Kiedy smalec zaczyna wyglądać wyjątkowo kusząco, a cebula i skwarki są odpowiednio przysmażone, na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę jabłka obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych. Powinny one macerować się w tłuszczy przez 15 minut. Smalec należy od czasu do czasu zamieszać. Ogień pod patelnią wyłączamy wówczas, gdy jabłka będą miały szklistą powierzchnię. Po ostygnięciu smalec przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Można go przechowywać przez 2 tygodnie.

Najlepsze newsy:

  1. Dziennikarz TVP próbował uspokoić Jarosława Jakimowicza, ale nie dał mu dojść do słowa. "Nóż mi się w kieszeni otwiera"
  2. Rząd utrzymuje zakaz dla Polaków. Klamka zapadła, wszystko już jest jasne
  3. Pracownik popularnej sieciówki odmówił podania klientce kawy. Zamiast zwolnienia dostał gigantyczny napiwek
  4. Surówka w kilka minut z ogórków kiszonych, wystarczą tylko 2 składniki. Wyborny dodatek podkreśli smak mięsa
  5. Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodzianka
  6. Koledzy z szatni dokuczają Jakubowi Błaszczykowskiemu. Wymyślili mu specjalny pseudonim

Źródło: Olga Smile

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł