SmalecWikipedia / licencja: CC 0

Prościej się nie da, smalec z białej fasoli zrobisz w 5 minut. Zdrowsza alternatywa zaskakuje obłędnym smakiem

Obłędny smalec możemy zrobić w ciągu chwili. Dzięki wykorzystaniu białej fasoli, przygotowany smalczyk będzie zdrowszy i jeszcze pyszniejszy niż tradycyjny. Zaskoczy Cię jego niesamowity smak i lekkość.

Smalec jest jednym z najbardziej uwielbianych polskich smarowideł do kanapek. Jednak przyrządzanie go tradycyjnie z wieprzowiny wiąże się ze żmudnym wygotowywaniem oraz nieprzyjemnym aromatem w domu. Niestety mięsny smalec nie służy także naszej figurze i nawet jedna łyżka stanowi prawdziwą bombę kaloryczną.

Dla każdego, kto mimo to kocha smak smalczyku mamy fantastyczną alternatywę. Ten przygotowany z białej fasoli jest przepyszny, a do tego nie musimy ograniczać się z jedzeniem. Samo zdrowie, a jakie dobre!

Smalec dla smakoszy dbających o sylwetkę

Polska kuchnia bywa bardzo ciężkostrawna. Sztandarowym tego przykładem jest smalec, który nie oszczędza naszych żołądków. Dlatego smalczyk z białej fasoli jest tak doskonałą alternatywą, bo nie obciążamy brzucha kalorycznym posiłkiem.

Fasola jest bogatym źródłem białka, dlatego smalczyk dodaje siły bez uczucia ciężkości. Jest więc idealną propozycją dla smakoszy, którzy jedząc zdrowo nie chcą rezygnować z uwielbianych smaków.

Nie tylko za napoje słodzone zapłacimy krocie. Już wiadomo, jakie produkty spożywcze podrożeją najbardziejNie tylko za napoje słodzone zapłacimy krocie. Już wiadomo, jakie produkty spożywcze podrożeją najbardziejCzytaj dalej

Taki smalec to zdrowie zamknięte w słoiku. Fasola bowiem zawiera również zawiera tiaminę, która działa przeciwdepresyjnie. Kolejnym plusem jest fakt, że przy przyrządzaniu dnia, sporo się nie napracujesz, właściwie już po 5 minutach będzie można rozkoszować się tym niepowtarzalnym smakiem

Produkty potrzebne do przygotowania smalcu wegańskiego

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: prażona cebulka

Na początek fasolę odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Wkładamy do kielicha blendera. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju na patelni aż do jej zezłocenia.

Usmażoną cebulę dorzucamy do fasoli. Do blendera wrzucamy pozostałe składniki i wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.

Do niemal gotowego smalczyku dorzucamy garść prażonej cebulki. Smalec możemy podawać od razu, bądź po chwilowym schłodzeniu. Najlepiej sprawdza się na porządnej pajdzie chleba w towarzystwie ogórka kiszonego.

Chociaż wersja wegańska jest znacznie zdrowsza niż tradycyjny smalec, ten drugi też posiada swoje zalety. Zaskakujący jest m.in. jego niesamowity wpływ na pracę mózgu. Mówi się, że nawet jedna kanapka ze smalcem i skwarkami tygodniowo może nas ochronić przed chorobami mózgu, takimi jak alzheimer czy demencja. Jednak nie należy z nim przesadzać. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na klasyczny smalec z podgardla i słoniny, koniecznie zajrzyj tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.pl; basiaszmydt.pl

Następny artykuł