Smalec domowej roboty jest niezwykle smakowityScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale TV Polski Londyn

Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, czyli niezapomniany smak wakacji na wsi. Uwielbiany przysmak zrobisz w parę chwil

Smalec, pajda chleba i ogórek kiszony są jednym z najbardziej klasycznych połączeń charakterystycznych dla kuchni polskiej. Okazuje się, że znakomite smarowidło możemy przygotować w domowym zaciszu. Przepis na smalec jest niezwykle prosty.

Smalec niejednokrotnie potrafił przyprawić nas o wypieki podczas jedzenia. Wszystko za sprawą jego niepowtarzalnego smaku, który idealnie komponuje się z pieczywem i ogórkami kiszonymi. Ciężko uwierzyć, że smalec jest tak prosty w przygotowaniu. Wystarczy, że poświęcisz chwilę.

Raz spróbujesz i zakochasz się w smaku. Papryka w musztardzie po chorwacku, prosto ze słoika, zdobywa popularność wśród PolakówRaz spróbujesz i zakochasz się w smaku. Papryka w musztardzie po chorwacku, prosto ze słoika, zdobywa popularność wśród PolakówCzytaj dalej

Smalec domowej roboty powala smakiem

Nie da się ukryć, że smalec jest jednym z najbardziej kultowych smarowideł. Każdy kto choć raz spróbował chleba wysmarowanego tym specjałem już na zawsze zapamięta niepowtarzalny smak. Smalec przygotujemy z następujących składników:

  • 800 g mielonej słoniny pozbawionej skóry
  • 4 cebule
  • 3 jabłka
  • 150 g wędzonego, drobno pokrojonego boczku
  • 10 g soli

Dzisiaj grzeje:

  1. Tragiczna wiadomość z rana. Nie żyje wielki artysta, znamy przyczynę śmierci
  2. Zobaczyłeś białą pianę w słoiku miodu? Wszyscy się mylą co oznacza, bądź świadomy jej arcyważnego znaczenia
  3. Żądają radykalnych zmian w prawie drogowym. Projekt ustawy już w Sejmie

Przepis na smalec zaskakuje prostotą

Smalec domowej roboty nie powinien nikomu sprawić problemu. Słoninę umieszczamy na patelni, dodajemy do niej sól i wytapiamy z niej tłuszcz na małym ogniu. Proces ten powinien trwać około 20 minut. Kiedy słonina zaczyna pokrywać się złocistym kolorem, wówczas wzbogacamy ją o cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wędzony boczek. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu przez 15 minut. Musimy pamiętać o tym, aby składniki od czasu do czasu zamieszać. Następnie składniki wzbogacamy o obrane jabłko pozbawione gniazd nasiennych. Najlepiej jeżeli pokroimy je w kostkę. Całość ponownie mieszamy. Kontynuujemy podgrzewanie przez kolejne 15 minut. Jeżeli jabłka staną się szkliste oznacza to, że nasz domowy smalec jest już gotowy. Wyłączamy ogień i pozwalamy mu wystygnąć na patelni. Zastygły smalec przekładamy do słoików. Można go przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Najlepiej smakuje na pajdzie świeżego chleba z dodatkiem ogórków kiszonych. Przepis na smalec możemy znaleźć również na YouTube na kanale TV Polski Londyn.

Najskuteczniejszy środek na plamy wątrobowe zrobisz w zaciszu domu. Wystarczy cebula i produkt, który na pewno masz w kuchniNajskuteczniejszy środek na plamy wątrobowe zrobisz w zaciszu domu. Wystarczy cebula i produkt, który na pewno masz w kuchniCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nieznana prawda o kierowcy Kaczyńskiego. W grę wchodzą kolosalne pieniądze
  2. Schował się w garażu przed potężną wichurą. Nie dał rady. Był bez żadnych szans
  3. Delikatnie słodkawa surówka z kiszonych ogórków jest banalnie prosta do zrobienia. Zachwycisz się jej nietuzinkowym smakiem
  4. Dzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodoba
  5. Upokarzająca żenada i skandal na żywo na wizji. Ekspertka zdradzała triki na kiszenie ogórków, niestety Chajzer się nie powstrzymał
  6. Kamil Stoch nagle wzruszył wszystkich do łez. Jego wzruszające wyznanie poruszyło tysiące Polaków

Źródło: Olga Smile

Następny artykuł