Śmietana niesamowicie wzbogaca warstwowe ciasto.instagram/martagotuje

Ciasto nie tylko dla grzecznych "aniołków". Śnieżnobiały i kruchy przekładaniec zachwyca smakiem

Śmietana w ciastach sprawia, że wypieki rozpływają się w ustach i są niezwykle delikatne. Odkryliśmy właśnie przepis na niezwykłą śnieżnobiałą słodycz, która zachwyci wszystkich wielbicieli subtelnych wypieków. Chociaż składa się ono z wielu warstw, nie jest wcale tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać, a chwila w kuchni gwarantuje zachwyt wszystkich poczęstowanych ciastem smakoszy.

Śmietana w kuchni jest niezbędnym produktem, bo nawet jej niewielki dodatek w mgnieniu oka zmienia smak zupy. Szczególnie warto ją jednak dodać do wszelkich słodkich wypieków, które dzięki niej zyskują niesamowitą kremową konsystencję i lekki, ale wyrazisty smak. Bardzo często sama śmietana staje się wybornym kremem. W polecanym przez nas cieście słynny mleczny produkt odgrywa bardzo ważną rolę, bo staje się jednym z ważniejszych składników obłędnie delikatnego kremu.

Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniajWielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniajCzytaj dalej

Śmietana w warstwowym cieście "aniołek" sprawia, że krem na niesamowitą konsystencję. Koniecznie wypróbujcie przepis na bajeczne śnieżnobiałe ciasto

Śmietana w maślanym kremie, delikatne ciasto i całość oprószona białą czekoladą - chyba nie musimy już przekonywać, że to połączenie jest magiczne. Kolejne warstwy "aniołka", bo tak nazywa się to ciasto, doskonale się uzupełniają. Lekko kruche ciasto i delikatny krem z odrobiną wanilii przyjemnie ze sobą kontrastują, co sprawia, że zasmakuje on w szczególności koneserom najdelikatniejszych słodkości. Nie przerażajcie się jednak pieczeniem placków, bo będą gotowe w mgnieniu oka - więcej czasu zajmuje chłodzenie ciasta w lodówce. Poniżej pokazujemy, jak cudownie prezentuje się ciasto upieczone przez blogerkę Marta-gotuje.pl.

Dzisiaj grzeje:

    1. Kupowany w Lidlu, Biedronce, Auchan i innych napój wywołuje ogromne zmiany w organizmie. Co się dzieje 60 minut po jego spożyciu?
    2. Nowa polska sieciówka wchodzi na rynek. Liczy na szybką ekspansję w całym kraju

Składniki na spód:

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej,
  • 2 jajka,
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany 18%,
  • 125g masła lub margaryny rozpuszczonych i ostudzonych,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 łyżeczki amoniaku,
  • 800ml mleka.

Składniki kremu:

  • 250ml gęstej śmietany 18%,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 250g masła lub margaryny,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • tabliczka białej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Składniki wrzucamy do miski i zagniatamy z nich ciasto. Jeśli klei się zbyt mocno, możemy dodać trochę mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
  2. Każdą porcję wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - spody są dość cienkie, ale pod wpływem amoniaku lekko podrosną w piekarniku. Pieczemy je około 11 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, by się nie przypiekły, muszą zostać białe.
  3. Mleko w garnku mieszamy z cukrem i masłem lub margaryną oraz cukrem waniliowym i stawiamy na gazie. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i jajka na gładką masę.
  4. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy masę śmietanową i energicznie mieszamy wszystko trzepaczką, aż uzyskamy gęsty krem.
  5. Masę odstawiamy do wystudzenia i pokrywamy nią warstwy ciasta. Posypujemy wszystko startą białą czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Najlepsze newsy:

Źródło: smaker.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł