Smakosze.pl
Kotlety z kurczaka

canva/littleny, Getty Images

Soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie

1 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pysznie chrupiące i rozpływające się w ustach kotlety są jednym z najczęstszych obiadów przygotowywanych przez Polaków. Poniżej prezentujemy przepis na kotlety drobiowe marynowane w jogurcie. Nabiał sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste i kruche, a także wypełnia się intensywnym smakiem słodkiej papryki oraz czosnku.

Kotlety drobiowe są wyjątkowe pod względem prostoty wykonania, ponieważ większość pracy można zmieścić w około 15 minutach - samo smażenie lub obtaczanie w panierce jest czynnością szybką i banalnie łatwą.

Kopytka

Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały?

CZYTAJ DALEJ

Tego typu kotlety są bez marynowania delikatnie mdłe, ponieważ mięso z kurczaka nie ma silnego smaku. Dlatego konieczne jest zalanie go mieszanką przypraw oraz substancji zmiękczających włókna mięśniowe. W tej roli wykorzystujemy ząbki czosnku, słodką paprykę oraz jogurt naturalny.

Przepis na kotlety drobiowe

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 ząbki czosnku

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej

Pierś z kurczaka na początku należy oczyścić z żyłek i przerostów tłuszczowych. Osusz ją ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój na pojedyncze kotlety. Możesz je delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Umieść je w wysokiej misce.

Do mięsa wlej jogurt, Czosnek obierz ze skórki i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wrzuć go do naczynia. Dopraw marynatę solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszaj mięso z marynatą i wstaw całość do lodówki na całą noc.

Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i delikatnie ściągnij jej nadmiar. Bułkę tartą rozsyp na talerzu i obtocz w niej każdy kawałek mięsa. Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor i chrupiącą panierkę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Kotlety

Źródło zdjęcia: canva/Grazziela Bursuc, Getty Images

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >