Pysznie chrupiące i rozpływające się w ustach kotlety są jednym z najczęstszych obiadów przygotowywanych przez Polaków. Poniżej prezentujemy przepis na kotlety drobiowe marynowane w jogurcie. Nabiał sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste i kruche, a także wypełnia się intensywnym smakiem słodkiej papryki oraz czosnku.
Kotlety drobiowe są wyjątkowe pod względem prostoty wykonania, ponieważ większość pracy można zmieścić w około 15 minutach - samo smażenie lub obtaczanie w panierce jest czynnością szybką i banalnie łatwą.
Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały?
CZYTAJ DALEJTego typu kotlety są bez marynowania delikatnie mdłe, ponieważ mięso z kurczaka nie ma silnego smaku. Dlatego konieczne jest zalanie go mieszanką przypraw oraz substancji zmiękczających włókna mięśniowe. W tej roli wykorzystujemy ząbki czosnku, słodką paprykę oraz jogurt naturalny.
Przepis na kotlety drobiowe
Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
bułka tarta
sól
pieprz
olej
Pierś z kurczaka na początku należy oczyścić z żyłek i przerostów tłuszczowych. Osusz ją ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój na pojedyncze kotlety. Możesz je delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Umieść je w wysokiej misce.
Do mięsa wlej jogurt, Czosnek obierz ze skórki i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wrzuć go do naczynia. Dopraw marynatę solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszaj mięso z marynatą i wstaw całość do lodówki na całą noc.
Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i delikatnie ściągnij jej nadmiar. Bułkę tartą rozsyp na talerzu i obtocz w niej każdy kawałek mięsa. Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor i chrupiącą panierkę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiącą i soczystą zimową surówkę teściowej. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/Grazziela Bursuc, Getty Images
Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa
Slajd 1 z 6
Słynne kartacze z Podlasia
Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kulinarnamaniusia