Sok z buraka i barszcz Magdy GesslerWikipedia / Mario Carvajal / CC BY-SA 2.0

Tysiące Polaków ugotują w święta barszcz wigilijny z cudownego przepisu Gessler. Nawet babcie się zachwycą

Zarówno sok z buraka jak i burgundowe bulwy są produktami, które są niezwykle istotne podczas gotowania. Tym razem warto rzucić okiem na barszcz według przepisu Magdy Gessler. Warto zapamiętać go na święta. Efekt powala na łopatki.

Sok z buraka jest esencją smaku tego wyjątkowego warzywa. Bulwy wypuszczają swój sok czyniąc barszcz wyjątkowo aromatyczną i pyszną potrawą. Zdaniem niektórych receptura Magdy Gessler nie ma sobie równych.

Makłowicz wyjawił nieziemskie przepisy na świąteczne pierogi i paszteciki. Smak nie do opisaniaMakłowicz wyjawił nieziemskie przepisy na świąteczne pierogi i paszteciki. Smak nie do opisaniaCzytaj dalej

Barszcz czerwony jak sok z buraka

Sok z buraka cieszy oko swoim kolorem. Nie da się ukryć, że idealny barszcz powinien go pod tym względem przypominać. Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez tej kultowej zupy. Warto już teraz wybrać odpowiedni przepis.

Niekiedy podczas przygotowywania barszczu wykorzystuje się sok z buraka, jednak w tym przypadku bulwy wypuszczą go bezpośrednio do naszego smakołyku. Przepis Magdy Gessler z pewnością zachwyci wielu Polaków. Tym bardziej, że czerpie on z rodzimej tradycji.

Sok z buraka uchodzi za wyjątkowo zdrowy dodatek do diety. Nie inaczej jest również w przypadku barszczu. Wystarczy zerknąć na listę potrzebnych składników, by się o tym przekonać. Z czego zrobimy nasz świąteczny przysmak?

  • 1 kg buraków
  • seler
  • por
  • 4 cebule
  • 4 jabłka
  • 75 ml octu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia Stasia dokonała niemożliwego i stworzyła najlepsze mielone pod słońcem. Dodatek boczku okazał się strzałem w 10
  2. Ferie 2021: Polska powinna wziąć przykład z innych krajów? Za granicą wiedzą, co robić
  3. Przepis na rosół z programu Makłowicza bije na głowę wszystkie inne. Warto skorzystać z 2 cennych wskazówek

Przepis na barszcz od Magdy Gessler

Nasz świąteczny barszcz będzie lepszy niż sok z buraka. Wszystko za sprawą dodatków. Na początku buraki kroimy na pół i umieszczamy w garnku. Dodajemy zimną wodę. Powinna oba przykryć bulwy. Nie możemy zapomnieć o selerze i cebulach. Oba warzywa obieramy i umieszczamy w garnku.

Por obwiązujemy sznurkiem i również wsadzamy go do garnka. Całość gotujemy. Do wrzącego wywaru dolewamy ocet. Kiedy buraki zrobią się już miękkie, wówczas barszcz odstawiamy w chłodne miejsce.

Na wierzch zupy wysypujemy ćwiartki jabłek. Barszcz musi trochę poleżeć w chłodzie. Najlepiej przez całą noc. Jeżeli chcemy, aby barszcz wyglądał jak sok z buraka, musimy go przecedzić. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Barszcz w takiej odsłonie z pewnością przyprawi o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Domownicy zjedzą go z miłą chęcią i poproszą jeszcze o dokładkę. Nie da się ukryć, że taka zupe jest nie lada specjałem.

Gwiazda TVN proponuje na weselne menu nietypową zupę. Zaskoczenie gwarantowaneGwiazda TVN proponuje na weselne menu nietypową zupę. Zaskoczenie gwarantowaneCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Lekarze ostrzegają przed zespołem pocovidowym. Coraz więcej osób wymaga rehabilitacji
  2. Małgorzata Ostrowska-Królikowska przeszła metamorfozę. Zdumiewa odważnym kolorem włosów
  3. Wypij go jeszcze przed śniadaniem. Od razu zauważysz duże zmiany w swoim ciele
  4. Niby dobrze znana, a smakuje zupełnie inaczej. Surówka z czerwonej kapusty z 1 dodatkiem dosłownie podbije twoje podniebienie
  5. Bije na głowę nawet uwielbiane ogórki. Kiszona marchewka jest cennym źródłem probiotyków
  6. Ciężarna suczka wbiegła do szpitala. Chciała ostrzec pacjentów, niestety sama ucierpiała
  7. Dramatyczny apel Andrzeja z "Rolnicy. Podlasie". Chodzi o zdrowie jego ojca

Źródło: Dziennik Łódzki

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł