Sok z buraka i przepyszny barszczScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Środa Gotuje

Barszcz czerwony na soku z buraków smakuje obłędnie i jest niebywale prosty. Nie ma zdrowszej zupy, możesz jeść ją bez ograniczeń

Sok z buraka jest wyjątkowo smakowitym napitkiem. Okazuje się, że warto wzbogacić o niego kultowy barszcz. Zupa z takim dodatkiem smakuje fantastycznie i nie sposób się jej oprzeć. Przepis na wyborny barszcz jest banalnie prosty. Można bez obaw zajadać się dokładką, ponieważ specjał jest niskokaloryczny.

Nie da się ukryć, że sok z buraka już samym swoim wyglądem i smakiem przypomina uwielbiany barszcz. Z pewnością warzywny napój jest jednym z tych składników, który sprawi, że przepyszna zupa będzie o wiele bardziej kusząca.

Puszysta przyjemność w kilka minut, kultowe sodziaki podawaj z domową konfiturą. Nikt im się nie zdoła oprzećPuszysta przyjemność w kilka minut, kultowe sodziaki podawaj z domową konfiturą. Nikt im się nie zdoła oprzećCzytaj dalej

Sok z buraku do barszczu?

Smakowity sok z buraków stanie się bazą pod barszcz. Zupa w tej odsłonie jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Mogą ją zajadać również jarosze. Specjał zawiera mało kalorii, w związku z tym z pewnością chętnie sięgną po niego osoby na diecie.

Sok z buraka nie jest jedynym produktem, po który sięgniemy w tym przepisie. Obok niego występują również warzywa, które są bogate w wiele istotnych składników odżywczych. Mowa między innymi o fasoli i selerze.

Przepis na barszcz, w którym pierwsze skrzypce gra sok z buraka, jest niezwykle prosty i nikt nie powinien mieć z nim problemów. Efekt naszej pracy z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jakie składniki musimy przygotować?

  • 250 g białej fasoli
  • 15 g masła
  • 15 ml oliwy
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 g soli
  • 500 g pokrojonych w kostkę, obranych buraków
  • 250 g pokrojonego w kostkę selera
  • 500 g pietruszki i marchewki pokrojonych w plastry
  • 30 g liści świeżego majeranku
  • 15 g suszonego majeranku
  • 500 ml soku z buraków
  • 250 ml soku z kwaśnych jabłek
  • 60 ml soku z cytryny
  • 15 ml ciemnego sosu sojowego
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%

Dzisiaj grzeje:

  1. Zrobimy zakupy spożywcze bez godzin dla seniorów. Decyzja zapadła, przed Świętami czeka nas wspaniała niespodzianka
  2. Hotele jednak będą otwarte? Właściciele wpadli na zacny pomysł. Nie przejmują się obostrzeniami
  3. Ewa Wachowicz używa zupełnie innego mięsa do zrobienia rosołu, można oniemieć z wrażenia. Efekt jak z najlepszej restauracji, co za smak

Sok z buraka w niecodziennej odsłonie

Sok z burakiem jest bardzo istotnym składnikiem, jednak najpierw musimy zacząć od innych produktów. Jeżeli wybraliśmy suchą fasolę, wówczas moczymy ją przez noc w wodzie. Świeżą po prostu myjemy i zalewamy 2,5 l wody.

Fasolę z wodą wzbogacamy o ziele angielskie, liście laurowe oraz masło. Całość gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Kiedy fasola będzie już miękka, dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i oliwę. Wszystkie składniki gotujemy przez 30 minut.

Zupę wzbogacamy o majeranek. Po 5 minutach wlewamy sok z buraków oraz jabłek. Barszcz powinien gotować się na małym ogniu. W przeciwnym wypadku utracimy cenne składniki odżywcze. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy oraz sok z cytryny.

Kwaśną śmietanę hartujemy z odrobiną zupy i dodajemy co garnku z barszczem. Kończymy gotowanie. Nasz specjał doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Możemy oczywiście dodać również cukier. Po 30 minutach od wyłączenia kuchenki zupa jest już gotowa. Podobną recepturę możemy znaleźć na YouTube na kanale Środa Gotuje. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane w artykule.

Elegancka przystawka czy szybka sałatka dla rodziny? Ty wybierasz, carpaccio z buraka zrobisz w 5 minut, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwaniaElegancka przystawka czy szybka sałatka dla rodziny? Ty wybierasz, carpaccio z buraka zrobisz w 5 minut, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwaniaCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Ministerstwo Zdrowia nagle zmieniło zdanie. Podali nowe, uaktualnione statystyki na temat epidemii w Polsce
  2. Oliwia ze "Ślubu od pierwszego wejrzenia" pozuje w nietypowej sukni. Fani: "wyglądasz jak milion dolców"
  3. Poezja smaku. Makłowicz odkrył w pewnym regionie Polski obłędny farsz na pierogi, znamy przepis
  4. Kolor papryki ma ogromne znaczenie. Łatwo popełnić ogromny błąd
  5. Ideał dla dużych i małych fanów słodkości. Ciasto bez pieczenia Kinder Country wygra z innymi deserami
  6. Aktywiści są wściekli. Rodzina więziła kundelka przez 2 lata w piwnicy z absurdalnych powodów
  7. Leśnicy pracowali w lesie. Porażające znalezisko odebrało im mowę, grom z jasnego nieba

Źródło: Green Morning

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł