Solenie wody jest ryzykowne
youtube.com/Jamie Oliver

Przenigdy nie dodawaj soli, nim woda zacznie się gotować. Konsekwencje są tragiczne

Sól jest jedną z najważniejszych przypraw w każdej kuchni bez której zdecydowana większość dań nie będzie dobrze smakowała. Gotujesz wodę na ziemniaki bądź makaron i dodajesz sól przed wrzeniem? Popełniasz wielki błąd, konsekwencje są tragiczne.

Sól towarzyszy nam od zarania dziejów, stanowi podstawową przyprawę na całej ziemi. Dzięki niej możemy zakonserwować naszą żywność i wydłużyć jej przydatność do spożycia nawet o lata. Jeśli wrzucasz sól do zimnej wody i dopiero wtedy gotujesz, dużo ryzykujesz. Konsekwencje są tragiczne.

Nie do pomyślenia jak zostały potraktowane ekspedientki w godzinach dla seniorów. Musiała interweniować policjaNie do pomyślenia jak zostały potraktowane ekspedientki w godzinach dla seniorów. Musiała interweniować policjaCzytaj dalej

Sól dodaj do wrzątku - inaczej dużo ryzykujesz

Wszyscy obecnie żyjemy w bardzo szybkim tempie, co nie sprzyja powolnemu gotowaniu i skupieniu uwagi na jedzeniu. Niestety są rzeczy, których przyspieszać nie powinniśmy. Jedną z nich jest solenie wody na makaron, ryż, ziemniaki czy wiele innych produktów. Nie powinniśmy dodawać soli do zimnej wody ponieważ garnki o wiele szybciej się psują.

Dzisiaj grzeje: 1. Siłą wyrzucili pielęgniarkę ze sklepu. Inną seniorzy zwyzywali tak, że się popłakała, dzieją się smutne rzeczy

2. Gowin przedstawił swój plan. Zakłada wprowadzenie stanu klęski żywiołowej, ale na krótko

Sól razem z wodą znane są z ich właściwości korodujących. Karoseria samochodów w zimie zawsze cierpi najbardziej, ponieważ połączenie soli i wody przyspiesza rdzewienie metalu. Dokładnie takie same zasady obowiązują nasze garnki, w których gotujemy. Co gorsze, dotyczy to wszystkich naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej.

Na dnie garnka tworzą się ciemne plamy, które są niczym innym jak rdzą. Jedynym sposobem ochrony, jest dodawanie soli po zagotowaniu wody tak, aby nie zalegała na dnie. Gdy widzimy dużo buzujących baniek powietrza możemy miec pewność, że woda osiągneła około 100 stopni temperatury. Wysoka temperatura przyspiesza proces chemiczny i garnki tracą na jakości w zastraszającym tempie dlatego koniecznie dodawajmy sól dopiero gdy woda zacznie wrzeć.

Najlepsze newsy:

  1. Z ostatniej chwili: Polsat właśnie podał nieoficjalną datę otwarcia galerii handlowych. Termin zaskoczy wielu
  2. Rzecznik Ministerstwa Zdrowia wyjawił najnowsze dane. Ma dla Polaków bardzo dobre informacje
  3. Nigdy nie wyrzucaj skorupek jaj. Upiecz je w piekarniku i zmiel, powstały proszek jest cenniejszy niż myślisz
  4. Koszyki w Biedronkach mają nieoczywistą dodatkową funkcję. Być może niewłaściwie z niej korzystałeś
  5. Nagła, kontrowersyjna decyzja właściciela Biedronki. Polacy przecierają oczy, zadziwiające zmiany ogłoszono niespodziewanie
  6. Nowotwory wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Jak wygląda ich leczenie w dobie pandemii?

Źródło: pomyslodawcy.pl

Następny artykuł