Prosty sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka
Sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka to prosty przepis na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Sos smakuje rewelacyjnie podany z makaronem, kaszą lub ziemniakami i warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka.
Jeszcze masz ochotę na prosty sos do kurczaka, który podasz z wieloma dodatkami, to sos śmietanowo- koperkowy jest idealną opcją. Delikatne filety smażone na oliwie z czosnkiem i cebulką, następnie duszone w śmietanie i koperku są miękkie, soczyste i pełne smaku.
Do sosu śmietanowo- koperkowego do kurczaka podaj ziemniaczane puree , ziemniaki w mundurkach, kaszę, ryż lub makaron. Kurczaka w sosie pomidorowym możesz podać również z warzywami z pary, np. brokułem, marchewką, groszkiem zielony, a stworzysz pełnowartościowy posiłek.
Kurczaka przed smażeniem dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Mieszanka przypraw z tartą skórką cytrynową jest idealna do drobiu i ryb. Przed wlaniem śmietany na patelnię, wymieszaj ją z odrobiną zimnej wody, żeby uniknąć zważenia sosu i powstania grudek.
Jeśli masz ochotę na szybki obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym , idealny w chłodne, zimowe dni.
Przepis na sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka
Składniki na 4 porcje:
-
500 g filetów z kurczaka
-
cebula czerwona
-
3 ząbki czosnku
-
200 ml śmietany do sosów 18%
-
sól, pieprz
-
pieprz cytrynowy do kurczaka
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka?
Filety umyj, osusz, przekrój na mniejsze kawałki, oprósz je solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj kurczaka i usmaż.
Źródło zdjęcia: canva/JuliaLototskaya
W tym czasie posiekaj koperek, śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Gdy mięso będzie już usmażone, dodaj posiekaną zieleninę, wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos . Dopraw go do smaku solą i pieprzem.