Smakosze.pl Przepisy Sos z pomidorów do słoików. Niezawodny przepis
canva/rimmabondarenko

Sos z pomidorów do słoików. Niezawodny przepis

7 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos z pomidorów do słoików to lekki i bardzo aromatyczny sos do makaronów, zapiekanek, pizzy, mięsa. Sos z pomidorów przygotuj na oliwie z oliwek, z czosnkiem i świeżą bazylię, a zrobisz doskonałą bazę do dań w prawdziwie włoskim stylu. Poznaj przepis na wyśmienity sos z pomidorów do słoików, zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.

Sos z pomidorów do słoików to banalnie prosty sos o niezwykłym smaku i aromacie świeżej bazylii, czosnku i oliwy. Sos pasteryzowany zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, dzięki czemu w każdej chwili możesz przygotować prosty i wyśmienity posiłek z włoską nutą.

Do sosu wykorzystaj dojrzałe, słodkie pomidory. Latem najlepsze będą pomidory polne o podłużnym kształcie. Pomidory te kupisz w lipcu i sierpniu w każdym warzywniaku i na targowisku. Pomidory polne to najlepszy gatunek pomidorów, są tak słodkie, soczyste i pełne smaku, że nie mają sobie równych.

W sezonie zimowym, kiedy dostępne są wyłącznie pomidory szklarniowe o ładnym kolorze, lecz praktycznie bez smaku, sos ugotuj na pomidorach cherry. Są mniejsze, jednak zimą to właśnie ich smak najbardziej przypomina polną, wygrzaną w słońcu odmianę.

Sos z pomidorów do słoików będzie świetnym dodatkiem do makaronu, pizzy, zapiekanek, lasagne i dań mięsnych. Jeśli masz ochotę na obiad w prawdziwie włoskim stylu- tu dowiesz się, jak zrobić wyśmienitą pizzę według receptury Magdy Gessler .

W tym artykule dowiesz się również, jak zrobić lekki makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i bazylią , idealny na pożywny lunch, obiad lub kolację.

Przepis na sos z pomidorów do słoików

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • 5 ząbków czosnku

  • łyżeczka cukru

  • kilka listów bazylii

  • sól, pieprz

Jak zrobić sos pomidorowy do słoików?

Pomidory obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę, na tarce zetrzyj czosnek, posiekaj listki bazylii. W większym garnku podgrzej oliwę, dodaj do niej posiekany czosnek, bazylię i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu. Do garnka dodaj pomidory, cukier, dokładnie wymieszaj i gotuj do miękkości.

Pomidory, oliwa z oliwek i świeża bazylia

Źródło zdjęcia: canva/OcsanaDen Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżą bazylią. Gotowy sos przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut. Słoiczki odstaw do spiżarni i ciesz się pysznym i świeżym sosem przez wiele miesięcy.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy